Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2010 07:43

Генетично модифіковану сою не сертифікували

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Ольга Рейф, 24 роки, старший лаборант Інституту екогігієни і токсикології імені Медведя, досліджує зразок на предмет вмісту ГМО. У лабораторії ДНК-технологій інституту за місяць проводять до 400 таких досліджень
Ольга Рейф, 24 роки, старший лаборант Інституту екогігієни і токсикології імені Медведя, досліджує зразок на предмет вмісту ГМО. У лабораторії ДНК-технологій інституту за місяць проводять до 400 таких досліджень

Генетично модифіковану сою з маркуванням 40-3-2 відмовилися сертифікувати в Україні. Таке рішення в середу на відкритому засіданні прийняла Національна комісія з продуктів, отриманих за допомогою сучасних біотехнологій.

Заявку на легалізацію продукту в Україні подала канадська фірма "Монсанто". Вона світовий лідер із постачання генетично модифікованої сої. Культуру 40-3-2 вирощує з 1996-го.

Засідання відбувалося 10 березня у конференц-залі Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя в Києві. У холі накрили кілька столів з кавою, чаєм у термосах, печивом, цукерками "АВК" і "Рошен". Усіх припрошують частуватися.

— Крутий інститут, не те що наш, — говорить колезі 35-річний науковець.

Експерти сідають за столи. Засідання веде Микола Проданчук, 56 років, голова комісії.

Микола Бойко, представник "Монсанто", розповідає, що генетично  модифіковані сільськогосподарські культури у світі вирощують на 134 млн га. І що три чверті вирощеної у світі сої містять генетично модифіковані організми. Заявку про реєстрацію в Україну подали в кінці листопада, — говорить Бойко. Додає, що соя має лише 0,1% мутованого білка. Перетравлюється він швидко, нетоксичний. Досліджували на щурах, коровах і курях-бройлерах.

Не дочекавшись кінця засідання, Микола Проданчук виходить до журналістів і заявляє:

— У реєстрації відмовили. У нас виникло 25 зауважень до наданих документів. Якщо компанія представить розширену інформацію, розглянемо повторно. Це була перша спроба зареєструвати генетично модифіковану рослину в Україні. Сьогодні будь-який ГМО — поза законом. У світі 18 модифікованих рослин. Крім сої, у нас можуть зустрічатися кукурудза та цукровий буряк. Модифікованих ріпаку й картоплі майже нема.

Сою використовують як замінник білків. В інституті кажуть, кожен українець щороку споживає в середньому 15 г сої. Свій продукт "Монсанто" хоче ввозити в Україну, аби продавати для виготовлення харчів.

Нінель Шепельська, 65 років, експерт із питань токсикології репродуктивної функції, не виключає, що модифікована соя може впливати на здоров"я людей:

— Експеримент проводили на щурах, яким давали звичайну сою. У самиць порушувався цикл, у самців змінилися молочні залози. Нам потрібні дані, що генетично модифікована соя не погіршуватиме репродуктивних функцій.

Після засідання фахівці говорили в коридорах, що сою в майбутньому все ж сертифікують. В Україні імпортні харчі з генетично модифікованою соєю продають. Контролювати вміст ГМО у продуктах мають санітарно-епідеміологічна служба й "Укрметртестстандарт", розповідають в інституті.

Зараз ви читаєте новину «Генетично модифіковану сою не сертифікували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути