пʼятниця, 06 травня 2011 06:30

Гармату закопали на межі між городами

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

У селі Глибочок Борщівського району Тернопільщини піротехніки викопали німецьку протитанкову гармату. Всередині її був 75-міліметровий бойовий снаряд.

— То гармата від танка. Її люди у селі використовували як колик (стовпчик. — "ГПУ") на городі. Небезпека полягала в снаряді, що був усередині. Якби він зірвався, вибухова хвиля була би півкілометра. А це ж село. До найближчої хати менше ніж 100 метрів, — розповідає Ігор Невінський із обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Наші піротехніки часто відкопують зброю часів Другої світової війни. Переважно це артснаряди. А от така знахідка, як гармата, — вперше. Принаймні за останні шість років нічого подібного не пригадую.

Гармата була зарита неглибоко, на 20 см. Її відкопали п'ятеро піротехніків і знешкодили у кар'єрі.

— Про неї ніхто не знав. Але на ці Великодні свята підійшов до мене після церкви один старший чоловік, 83-річний Павло Фенцик. Розказав про ту гармату. Я не повірив зразу. Але вирішив таки рятувальників викликати, — говорить голова Глибочецької сільради Володимир Татарин, 41 рік. — Виявилося, шо Фенцик разом з уже покійним сусідом Йосипом Парнетою знайшли її чи то 1944 року, чи то 1945-го. Через село якраз тоді фронт проходив. Вони її закопали на межі між своїми городами.

Село Глибочок за 110 км від Тернополя. Тут живуть 1520 людей.

— Павло Фенцик мешкає удвох із дружиною Марією. А на хату Парнети дочка Зірка Йосипівна приїжджає з ріднею, город щороку обробляють. Але посадили та й поїхали. Ніхто на той колик уваги не звертав. А Фенцик тепер про то згадав. Хотів, видно, попередити, — продовжує голова.

Зараз ви читаєте новину «Гармату закопали на межі між городами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути