— Готуємо справжнісінькі полтавські галушки з печінкою, солоним і солодким сиром, шинкою, м"ясом, — розповідає 36-річна Ірина Злиско із кафе "Хуторок" на вул. Леніна в Полтаві. — Варимо на пару, бо на воді не виходять такі пухкі. Подаємо в керамічних горщиках зі сметаною або сметанним соусом із хріном. До галушок гарнір майже ніколи не замовляють, бо вони ситні. Хіба узвар беруть із сухофруктів. Галушки готують за 20–25 хвилин. На 300-грамову порцію виходить сім штук.
Галушки вважають фірмовою полтавською стравою. Її подають у ресторанах "Іванова гора", "Каштанова Алея", "Рафінато" в Полтаві, а також у "Вечорах на хуторі поблизу Диканьки" в селі Проні під Диканькою і "Глухомані" в Нижніх Млинах під Полтавою. Вартість порції — 12–28 грн.
Чотири роки тому в Полтаві відкрили пам"ятник галушці — це велика миска з 12 галушками і ложкою. Пам"ятник внесли до переліку символів Полтави. Біля нього фотографуються.
Коментарі