пʼятниця, 21 грудня 2007 07:09

Гадяч перетворять на гетьманську столицю

Місцева влада запланувала відродження міста Гадяч Полтавської області як гетьманської столиці. 1663 року тут була резиденція гетьмана Івана Брюховецького.

— Архітектурних пам"яток гетьманської доби в Гадячі не залишилося, — розповідає 30-річний Сергій Бондаренко з райдержадміністрації. — У місті є Замкова гора, на якій за часів козацтва існувала дерев"яна фортеця. На цьому місці зараз знаходиться споруда 1832 року — колишня царська в"язниця. Зараз це однорічна сільськогосподарська школа, де готують пасічників. На місці фортеці планують створити історико-меморіальний комплекс.

Бондаренко говорить, на в"їзді в Гадяч є напівзруйнована садиба Драгоманових, де часто відпочивала письменниця Леся Українка з матір"ю Оленою Пчілкою. Місцину довкола садиби у місті називають Лесиним гаєм. Тут хочуть розбити парк і відновити будівлю, де відкриють літературний музей.

Аби привабити туристів, поблизу райцентру розіб"ють ландшафтний парк "Гадяцький".

— 16 вересня 2008 року місто відзначатиме 350-ліття підписання гетьманом Іваном Виговським Гадяцького договору між Україною та Польщею, — переказує чиновник. — На святкування запросимо посадовців, науковців, видатних земляків. Може, хтось зацікавиться та допоможе коштами для реалізації задуму. Лише на розробку проекту відновлення комплексу "Лесин гай" потрібно 600 тисяч гривень.

У січні наступного року в Гадячі зареєструють козацьку громаду. Вона налічує 300 козаків.

Зараз ви читаєте новину «Гадяч перетворять на гетьманську столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути