пʼятниця, 15 лютого 2019 07:20

Фільм про Голодомор показали на Берлінському кінофестивалі

Фільм про Голодомор показали на Берлінському кінофестивалі
Англієць Джеймс Нортон зіграв головну роль в історичній драмі "Гарет Джонс". Фото: imdb.com

На 69-му Берлінському міжнародному кінофестивалі показали драму про Голодомор 1932–1933 років "Гарет Джонс". Її зняла польська режисерка Аґнєшка Голланд. Стрічка спільного виробництва України, Польщі та Великої Британії.

1933 рік, валлійський журналіст Гарет Джонс приїхав у СРСР. Розслідує злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Більшість представників західної преси в той час замовчували правду про трагедію українського народу, за сюжетом.

— Поки я не побачила сценарій, нічого не знала про Гарета Джонса, — розповідає 70-річна Аґнєшка Голланд. — Але його історія захопила мене, і я зрозуміла, що повинна її розказати. Голодомор 1932–1933 років — один із найбільших злочинів проти людства XX століття. Жертви й досі волають про справедливість. А Гарет Джонс — надзвичайно цікава особистість. Молодий освічений журналіст, трішки наївний і дуже хоробрий. Історія порушує важливі питання. Яке значення для нас має вільна преса? Чому пропаганда надто легко поширюється у світі? На жаль, проблема корумпованості засобів масової інформації стає актуальнішою. Та ми знаємо, що демократія не може існувати без свободи слова.

Фільм "Гарет Джонс" — один із 16 в основному конкурсі 69-го Берлінале.

— Це історія про Голодомор, але водночас і про ставлення світу до України, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, 41 рік. — Ми, як і інші народи Східної і Центральної Європи, досі залишаємося розмінною монетою у стосунках Заходу з Російською імперією. Це картина не так про минуле, як про майбутнє. Паралелі з сьогоденням потужні. Коли режисерка після показу виступила зі сцени на підтримку Олега Сенцова та інших українських політичних заручників у Росії, здалося, що це продовження сюжету стрічки.

— "Гарет Джонс" — той нечастий випадок, коли всі гроші українських платників податків і студії помітні в кадрі, — говорить кінокритик Андрій Алферов, 41 рік. — Аґнєшка Голланд зняла чесну драму-оду журналістиці — професії, що зникає в сьогоднішню епоху фейкових новин.

В Україні прем'єра історичної драми "Гарет Джонс" запланована на кінець осені. Вихід фільму приурочать до Дня пам'яті жертв Голодомору, що цьогоріч припадає на 23 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Голодомор показали на Берлінському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути