вівторок, 21 травня 2019 05:06

Фермер наказав убити 10 спецназівців

Фермера з Донеччини Миколу Бутрименка не визнали винним у причетності до розстрілу українських спецназівців. Бійців на початку Антитерористичної операції на Донбасі вбили у його ангарі. Куйбишевський районний суд Запорізької області дав йому вісім років тюрми тільки за фінансування тероризму.

29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району на Донеччині пілота українського літака Су-25, який збили проросійські сили.

Фермер Микола Бутрименко із села Дмитрівка приязно зустрів військових і запропонував їм переночувати в ангарі його ферми. Повідомив про це терористам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП. Бойовики розстріляли ангар із кулеметів. 10 українських бійців загинули на місці, п'ятеро потрапили в полон, решта врятувалися. Бранцем став пілот Юрій Шевцов.

Бутрименко знущався над полоненими, згідно із їхніми свідченнями. Зокрема, бив їх палицею, за деякими даними. Фермер продовжував їздити в Україну за пенсією. У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в "сірій зоні", поряд із блокпостом контрольно-пропускного пункту "Мар'їнка".

Суд визнав винним Миколу Бутрименка у фінансуванні тероризму. У вбивстві спецназівців суддя стала на бік звинуваченого.

— За терористичний акт Бутрименка виправдали у зв'язку з тим, що органом обвинувачення в суді не доведено участі обвинуваченого у вчиненні терористичного акту. До набуття вироку в законну силу він залишатиметься під вартою, — зазначили в суді.

За "законом Савченко" — передбачає день, проведений у слідчому ізоляторі, за два дні ув'язнення, Бутрименку зарахували термін перебування в ізоляторі у строк покарання. Зважаючи на те, що він під вартою з 1 липня 2016 року, підсудний уже відбув шість років ув'язнення. Може вийти на волю за рік.

Після оголошення вироку військові з 3-го окремого полку спеціального призначення ім. князя Святослава Хороброго пообіцяли покарати Бутрименка самотужки, якщо вирок не переглянуть.

Зараз ви читаєте новину «Фермер наказав убити 10 спецназівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути