вівторок, 16 квітня 2019 00:05

Євробляхи зникнуть з українських доріг

Автор: WWW.AUTOCENTRE.UA
  Директор компанії ”Автоконсалтинг” Олег Омельницький: ”Власники автомобілів на іноземній реєстрації розуміли, що рано чи пізно доведеться їх розмитнювати”
Директор компанії ”Автоконсалтинг” Олег Омельницький: ”Власники автомобілів на іноземній реєстрації розуміли, що рано чи пізно доведеться їх розмитнювати”

Станом на середину квітня в Україні є 263 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією. Їх і далі завозять, розбирають на запчастини або вивозять із країни. За період пільгового ­розмитнення з 25 листопада 2018 року до 24 лютого 2019 року українські номери отримали 218 тис. транспортних засобів.

З 23 травня усіх власників євроблях зупинятимуть поліцейські та виписуватимуть штраф.

— Не має значення — машину зупинили під час руху чи вона стояла у дворі — штрафу не уникнути, — каже директор компанії "Авто-Консалтинг" Олег Омельницький, 42 роки.

Які передбачені штрафи?

— Автомобіль може перебувати в Україні лише певний час. За добу ­прострочки доведеться заплатити 170 гривень. Від доби до 10 — штраф 3,4 тисячі гривень, від 10 до 20 днів — 8,5 тисячі, від 20 до 30 діб — 85 тисяч.

Якщо авто нерозмитнене понад 30 днів з часу набуття чинності закону, власник заплатить 170 тисяч гривень або машину конфіскують.

Що робити тим, хто не може розмитнити? Не може знайти власника автомобіля або не має документа про купівлю?

— Найкраще продати на запчастини. Можна купити аналогічну машину на українській реєстрації. Іноземну використовувати як "донора".

Які автомобілі не вигідно розмитнювати?

— Якщо машина старша 15 років і має великий об'єм двигуна. Наприклад, "Мерседес" 1999 року із об'ємом двигуна 5 літрів. Розмитнення коштуватиме у кілька разів дорожче за авто.

23 травня всі євробляхи зникнуть?

— Залежить, як виконуватимуть функції патрульні. Якщо дивитимуться на бляхи крізь пальці, тоді це затягнеться надовго. Якщо виконуватимуть обов'язки сумлінно, бляхи зникнуть за місяць. На автомобілях з іноземною реєстрацією будуть лише іноземці, які їдуть транзитом.

Закон працює?

— Рішення легалізувати автомобілі з іноземною реєстрацією принесло позитив. Від розмитнення євроблях український бюджет поповнили на 13,6 мільярда гривень. Можливо, варто було б подовжити період пільгового розмитнення ще на якийсь час. Він дав би змогу і надалі без черг оформлювати такі автомобілі.

Власники євроблях розуміли, що рано чи пізно доведеться їх розмитнювати. Не можна використовувати автомобілі й не сплачувати податків. Будь-яка країна має захищати свій автомобільний ринок та інтереси загалом.

Чого очікувати на автомобільному ринку найближчим часом?

— Нині активно завозять і розмитнюють авто з США. Цей напрямок розвиватиметься.

Зараз ви читаєте новину «Євробляхи зникнуть з українських доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути