Ексклюзиви
вівторок, 22 березня 2011 00:00

Євген Павловський, генеральний директор консорціуму "ЄДАПС": "Найкращі годинники роблять у Швейцарії, найкращі ідентифікаційні документи — в Україні"

За версією міжнародного журналу "ID World", консорціум "ЄДАПС" входить до топ-50 виробників електронних паспортів. Визначення "топ-50" свідчить про те, що на цьому ринку існує висока конкуренція. Наскільки складно українській компанії конкурувати на світовому ринку?

— Звучить банально, але легко ніколи й нікому не буває, особливо у сфері високих технологій. Досягти результатів світового рівня можна, лише доклавши серйозних зусиль. Консорціум "ЄДАПС" планомірно розвиває всі напрями бізнесу, пов'язані з розробкою і виробництвом ідентифікаційних документів. Тому в згаданому вами рейтингу ми не просто входимо до топ-50, а є лідером цього рейтингу.

За якими критеріями?

— У рейтингу є 11 номінацій — так званих складових бізнесу з випуску і впровадження ідентифікаційних документів. Кожну компанію в рейтингу оцінюють за наявністю в її асортименті різних напрямів: можливість виробництва паперових і пластикових бланків документів, створення інформаційних систем, наявність потужностей із персоналізації тощо.

Консорціум "ЄДАПС" має всі складові, перелічені в рейтингу. Ми з року в рік планомірно опановуємо виробництво різних продуктів, послуг зі всіх напрямів, пов'язаних із випуском ідентифікаційних документів. Це дозволяє консорціуму пропонувати на світовому ринку комплексні вирішення високого класу "під ключ", що дає нам колосальні переваги.

А конкуренція у світі склалася справді серйозна. Але тут є дуже важливе уточнення — конкуренція кого і з ким? За аналогією з автомобільним ринком: на ньому ведуть боротьбу за ринки збуту виробники, що випускають різні за якістю авто. На ринку ідентифікаційних документів та сама ситуація. Так от, якщо ви хочете купити найкращу машину, обираєте Rolls-Royce, якщо бажаєте придбати найкращий годинник, звертаєтеся до відомих швейцарських виробників. А найкращі у світі ідентифікаційні документи випускає консорціум "ЄДАПС".

Смілива заява. Що дає вам підстави так говорити?

— Сміливість тут ні до чого. Це об'єктивна реальність. Стратегія консорціуму, про яку казали вище, цілком себе виправдовує. Ми опановуємо виробництво наукомісткої продукції, починаючи з власних розробок елементної бази і приладобудування і закінчуючи впровадженням розробок у запропоновані ринку продукти.

В Україні склалася унікальна ситуація: у країні із слабко розвиненою економікою є дуже висококваліфіковані наукові й інженерні кадри. Цей науковий та інженерний потенціал у масштабах держави використовують неефективно. Такого потенціалу немає у жодній європейській країні.

Зверніть увагу: компанії, представлені в рейтингу, — переважно із США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Швейцарії, Ізраїлю та Японії. Усі вони — високорозвинуті країни світу. І серед них — Україна. Тобто у сфері виробництва електронних документів наша країна увійшла до топ-10 держав-лідерів із виробництва високотехнологічної продукції. У якій ще галузі ми можемо похвалитися таким результатом?

Наші чиновники постійно говорять про те, що потрібно сприяти розвитку інновацій та IT-бізнесу. Вони говорять, а консорціум "ЄДАПС" це робить. Ми від початку, створюючи конгломерат інноваційних підприємств, що виробляють високозахищені документи, обрали стратегію збереження і примноження наукового й інженерного потенціалу України, ефективного застосування його на благо економіки країни. Нам удалося створити умови для продуктивної діяльності цих вчених та інженерів.

Консорціум активно співпрацює з Національною академією наук України та її інститутами — Інститутом прикладної оптики, Інститутом економіки та прогнозування, Інститутом кібернетики та іншими. Співзасновником спеціалізованого підприємства "Голографія" (входить до складу консорціуму) є НАН України в особі Інституту прикладної оптики. Завдяки цьому консорціум може досягати високих результатів і підвищувати імідж України на міжнародній арені.

Ви залучали іноземних фахівців?

— Жодного. Повторюся, Україна завжди мала величезний науковий потенціал. Наші фахівці знаються на всіх наукових і виробничих нюансах, створюють власні технології. Але за наявності величезного наукового потенціалу як в Україні, так і в усьому світі, не було й зараз немає вузів, які випускали би фахівців, цілковито готових працювати у галузі електронних ідентифікаційних документів. Таких фахівців, у повному розумінні цього слова, вирощували підприємства консорціуму.

Наведу показові цифри. У консорціумі працюють більше як 3200 осіб. Понад 70 відсотків співробітників мають вищу освіту. Частка молодих спеціалістів перевищує 60 відсотків. 110 чоловік — фахівці науково-дослідних департаментів.

За останні 10 років молоді кадри, які у нас працюють, стали одними з найкращих фахівців у світовій індустрії інформаційних технологій і захищеного друку.

Результати такої стратегії очевидні. Сьогодні консорціум випускає власне устаткування для персоналізації ідентифікаційних документів. Подібне у світі роблять одиниці. На виставці INTERGRAF у Барселоні, де в жовтні 2010 року презентували це устаткування, представники європейських компаній не могли повірити, що установка (лазер, машинні вузли, програмне забезпечення тощо) цілком виготовлена українською компанією, а не укомплектована із запчастин іноземного виробництва.

Тобто ми створили групу підприємств, які забезпечують замкнутий виробничий цикл із випуску документів та інформаційних систем. Ви раніше запитували мене про конкуренцію. Так от, INTEPOL вибрав консорціум "ЄДАПС" за виробника електронних паспортів та ідентифікаційних карт цієї Організації. Можете собі уявити, який конкурентний відбір нам довелося пройти.

Наскільки ретельно INTERPOL перевіряв консорціум?

— Секретний характер діяльності INTERPOL та її зобов'язання перед 188 державами-учасницями передбачають проведення всебічного аналізу компанії, з якою має намір співпрацювати Організація. Особливо це важливо в такому питанні, як випуск ідентифікаційних документів. Підприємства консорціуму, наші технології, виробничі потужності, фінансову стабільність, наші наукові й управлінські можливості, корпоративну структуру піддали найретельнішим перевіркам. Провели так звану "процедуру належної обачності" Ради директорів консорціуму "ЄДАПС". INTERPOL усебічно перевірив як підприємства консорціуму загалом, так і кожного керівника. На підставі цієї перевірки Міжнародна поліція дійшла висновків про можливість роботи з нашими підприємствами.

Що, на ваш погляд, стало основною причиною того, що INTERPOL обрав консорціум "ЄДАПС"?

— Такий результат міг принести тільки комплексний підхід. Недарма я спершу говорив про те, що найкращі у світі документи виробляє консорціум "ЄДАПС". Ми підготували для INTERPOL глобальне комплексне рішення з виробництва і впровадження електронних документів.

Консорціум не підходив до виконання проекту формально. Ми допомагали у стратегічному плануванні проекту, розробці й управлінні каналами захищеної передачі даних, створенні способів оптимального впровадження нового паспорта (прикордонний контроль, процедури ідентифікації тощо), навчали персонал INTERPOL, технічно супроводжуємо інформаційну систему тощо.

Щоб якісно реалізувати такий складний проект, ми ретельно ознайомилися з місією INTERPOL, вивчали, якою є ідеологія Організації. У результаті консорціум створював документ, що як за дизайном, так і за якістю був би внутрішньо гармонійний із сутністю роботи INTERPOL. Такий документ повинен асоціюватися з його власником, людиною шляхетною, розумною, зухвалою і рішучою, а отже, бути надійним, високозахищеним, безвідмовним у використанні й мати глибокий таємний зміст. Тому в електронному паспорті INTERPOL, розробленому консорціумом "ЄДАПС", використовують цікаву, складну комбінацію елементів захисту, інтегровані унікальні технології. У паспорті застосували понад 30 ступенів захисту.

Велику роль відіграв успішний досвід консорціуму "ЄДАПС" зі створення і впровадження високозахищених ідентифікаційних документів та інформаційних систем. До жовтня 2009 року, коли Генеральна Асамблея INTERPOL у Сингапурі офіційно визнала консорціум виробником електронних паспортів для своїх співробітників, ми розробили й реалізували безліч складних проектів.

А про що йдеться в рішенні, прийнятому Генеральною Асамблеєю INTERPOL у листопаді 2010 року в Катарі?

— Була затверджена ініціатива INTERPOL із впровадження електронних паспортів та ID-карт, виробником яких обрали консорціум "ЄДАПС". Резолюція Генеральної Асамблеї дала змогу ініціювати процес визнання цих документів у всіх 188 країнах — членах INTERPOL. Ми затамувавши подих чекали результатів голосування в реальному режимі часу членів Генеральної Асамблеї, які абсолютною більшістю голосів ухвалили рішення на користь українських технологій.

Можете назвати формулу вашого успіху?

— Міжнародна компанія "De Beers", один із наших важливих замовників, для якого консорціум виготовляє паспорти ювелірних виробів, ще у першій половині XX століття ввела 4С — систему оцінки діамантів.

4С розшифровується як: Сut — огранування, Сlarity — чистота, Сarat — кількість каратів і Сolor — колір. Нещодавно до цих 4С додався ще один параметр: Сertification. Це означає, що характеристики й особливі ознаки діаманта повинні бути підтверджені спеціальним документом — сертифікатом, який видають лабораторії з експертної оцінки діамантів. Таким чином, "De Beers", як найбільший постачальник діамантів у світі, став законодавцем моди у цій сфері.

Подібним законодавцем моди в галузі випуску ідентифікаційних документів, без перебільшення, стає консорціум "ЄДАПС". Нашу систему оцінки якості документів, за аналогією із системою "De Beers", я назвав би 5Р:

— Рower — продуктивність,

— Рerformance — ефективність,

— Рrecision — досконалість,

— Рroficiency — професіоналізм,

— Рrotection — безпека.

Саме поєднання високого професіоналізму з творчим підходом, комплексність рішення і найсуворіше дотримання вимог, що пред'являються до безпеки персональних даних, відрізняють високоякісні продукти консорціуму на ринку захищеного друку.

Враховуючи масштаби бізнесу консорціуму, ви вважаєте себе транснаціональною групою компаній?

— Коли 2004 року ми тільки розробляли нові зразки закордонного паспорта України і посвідчення водія, у кабінетах менеджерів консорціуму висіли карти України. Щодня вони відмічали на них прапорцями розширення географії нашого бізнесу в рамках країни. Відтоді в Україні консорціум створив понад одну тисячу представництв з обслуговування замовників.

Сьогодні ми відзначаємо наші успіхи на карті світу. І дійсно, за рівнем розвитку і географії бізнесу ми однозначно міжнародна група компаній, яка у багатьох країнах світу співпрацює з локальними партнерами зі впровадження тих чи інших проектів. Але консорціум на всіх виставках, конференціях, конгресах, тендерах підкреслює, що всі наші технології розробили українські вчені та фахівці.

На логотипі консорціуму з самого початку використані кольори українського прапора — жовтий і синій. Такий принцип сповідуємо і в назві консорціуму: в українській, російській та англійській версіях збережена абревіатура "ЄДАПС".

Для нас патріотизм — це не порожнє слово. Ми пишаємося тим, що консорціум "ЄДАПС" — об'єднання українських підприємств, високотехнологічною продукцією яких може гордитися нація. Наші працівники на всіх міжнародних виставках, конференціях завжди використовують національну символіку і стоять із гордо піднятою головою, оскільки вони представляють власний продукт під українським брендом "ЄДАПС", який за якістю перевершує американські, англійські, німецькі та французькі аналоги.

Особливо підкреслю, що підприємства консорціуму перераховують податки і збори до бюджету України. За 10 років ми перерахували їх близько 1,6 мільярда гривень. Окрім всього іншого, наші технології є бюджетоутворюючими для України. Адже надійний захист ідентифікаційних документів, інших документів суворої звітності, зокрема акцизних марок на алкоголь і тютюн, приносить додатково до бюджету України десятки мільярдів гривень.

Якщо говорити про бюджет, ви теж отримуєте гроші з нього в межах програм із виробництва державних документів?

— Ми не отримуємо грошей із держбюджету і не паразитуємо на бюджетних асигнуваннях. Це принциповий момент. Хто в цьому розбирається, мене зрозуміє. Наприклад, візьмемо проект із виробництва закордонних паспортів. Громадяни, оформляючи ці документи, повністю оплачують державі їх видачу. Кошти йдуть до держбюджету і до спеціального фонду МВС України. І лише частиною цих грошей міністерство розраховується з вітчизняними виробниками за поставлену продукцію. Це видно з таблиці "Розподіл доходів від реалізації паспортів громадянина України".

При цьому консорціум здійснює державі так звані передпостачання продукції: закордонних паспортів, водійських посвідчень, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів тощо, фактично проводячи його за власні оборотні кошти на суму 60–80 мільйонів гривень. Але за оформлення цих документів громадяни здійснюють стовідсоткову передоплату державі. Тобто і громадяни, і консорціум безпроцентно кредитують державу на певний період часу.

Це наша стратегія як національного виробника. Жодна іноземна компанія не погодилася би працювати з Україною на таких пільгових для держави умовах.

Світові експерти зауважують, що створені консорціумом технології із функціонування паспортної системи є одними з кращих у світі. А як ідуть справи із впровадженням біометричних паспортів?

— ОБСЄ, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO), Єврокомісія неодноразово підкреслювали, що Україна, запровадивши 2007 року нові закордонні паспорти з полікарбонатною сторінкою, поки що без електронної складової, виконує свої міжнародні зобов'язання із боротьби з тероризмом, торгівлею людьми тощо. При цьому в Україні вартість оформлення закордонних паспортів одна з найнижчих у світі. Наприклад, в Австралії видача закордонного паспорта громадянам обходиться близько в 1650 грн, в Аргентині — 730, Великобританії — 950, Німеччині — 620, США — 1100, у Франції — близько 930 грн. В Україні вартість оформлення закордонного паспорта для виїзду за кордон становить 343 гривні. Це зазначено у таблиці "Порівняльна вартість оформлення закордонних паспортів".

На сьогоднішній день уже виготовлено прототип українського електронного паспорта для виїзду за кордон, який повністю сертифікований міжнародними лабораторіями і схвалений ICAO. Таким чином, ми сподіваємося допомогти державі реалізувати план дій з лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Консорціум "ЄДАПС" заявляв про те, що готовий протягом двох місяців запровадити подібні документи в Україні. Технічно для цього немає жодних перешкод.

 

1969 рік, 3 вересня — народився

Освіта:

1996 рік — закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого у Харкові за спеціальністю "правознавство", кваліфікація — юрист

1999 рік — отримав свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної колегії адвокатів

Кар'єра: 23-річний трудовий стаж.

Із 2000-го — головний юрисконсульт юридичного управління "Комерційного індустріального банку"

Із 2005-го — генеральний директор консорціуму "ЄДАПС"

Сімейний стан — одружений, виховує сина і доньку

 

Зараз ви читаєте новину «Євген Павловський, генеральний директор консорціуму "ЄДАПС": "Найкращі годинники роблять у Швейцарії, найкращі ідентифікаційні документи — в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути