пʼятниця, 22 жовтня 2010 00:35

Екологи хочуть зробити дельфінів громадянами України

19 жовтня директор столичного Національного еколого-культурного центру Володимир Борейко надіслав листа президенту Вікторові Януковичу. У ньому просить надати українським дельфінам статус громадян, що забезпечить їм право на життя, свободу і захист від страждань із вини людини.

— Реакції на листа ще не було, та й не впевнений, чи буде. Але суспільство треба готувати, бо в нас люди ставляться до рослин і тварин, як до об'єктів, — каже Володимир Борейко, 52 роки. — Почали із дельфінів, бо вони найрозумніші після людей. Потім поступово хочемо надати права всій дикій природі. За кордоном захищають права тварин. В Еквадорі вони прописані в конституції. Будь-яка громадська організація може подати до суду через порушення прав тварин. Ми зверталися в столичні суди стосовно жорстокого поводження з дельфінами в комерційних дельфінаріях. Нам відповідали: "Ваші права не порушуються". Однак не дотримуються закону про Червону книгу. На експлуатацію дельфінів немає дозволу.

Також у листі йдеться, що в судовому праві необхідно передбачити можливість участі дельфінів у судових процесах із захисту своїх прав. Для цього знадобляться опікуни, якими можуть стати громадські екологічні організації.

У морях України живуть три види дельфінів: афаліна, білобочка і морська свиня. У дельфінаріях тримають афаліну, бо решта менш пристосовані до закритого простору.

Зараз ви читаєте новину «Екологи хочуть зробити дельфінів громадянами України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути