середа, 05 серпня 2009 09:01

Двоє людей загинуло під час буревію

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  На вулиці Сербській у центрі Львова люди переходять дорогу вбрід.  Злива із сильним вітром тривала півгодини
На вулиці Сербській у центрі Львова люди переходять дорогу вбрід. Злива із сильним вітром тривала півгодини

У понеділок Україною пронісся буревій. Від ударів блискавки загинули двоє людей. Негода зачепила сім областей. У Львівській без електропостачання опинилися 32 населених пункти, в Рівненській — 23, у Вінницькій і Хмельницькій — по 19, у Тернопільській і Волинській — по 14, на Івано-Франківщині — 10.

О 14.15 у Львові стало темно, як увечері. Автомобілі повільно їдуть з увімкненими фарами.  За півгодини небо прояснилося. Площа біля Оперного театру закидана гіллям. Поблизу економічного факультету університету ім. Франка ліхтар упав на дорогу. На площі Ринок валяються парасолі літніх кафе.

— Спершу ми сховалися під навіс, — розповідає офіціантка Олена Волицька. — А потім побачили, що робиться, і перебігли у приміщення. Ніхто з наших не постраждав.

40-річний львів"янин Остап Перень оглядає свій "Хюндай Санта Фе". На машину впало дерево, розбило вітрове скло й погнуло капот.

— Я був в офісі, — розказує Остап Перень. — Спрацювала сигналізація. Виглянув у вікно, а машини з-під гілля вже не видно. Чекаю на страхувальників.

На перехресті вулиць Коновальця та Київської вода не встигає стікати в каналізацію. Городяни переходять дорогу в брід. Вода сягає за кісточки. В одному місці перетікає через тротуар і заливає підвал будинку N15. Біля головного корпусу Національного університету "Львівська політехніка" з корінням вирвало старий клен. Дерево перекрило дорогу. Вітер зірвав бляху з даху університетської бібліотеки.

Комунальники підрахували: у місті з корінням вирвано 100 дерев, пошкоджено 20 автомобілів, заблоковано 10 доріг. Через обірвані дроти електромереж зупинився міський транспорт. Розпилювати дерева та вивозити кругляки почали одразу після негоди. О 18.00 у Львові рух автомобілів відновили. Трамваї і тролейбуси почали курсувати о 19.00. Збитки від буревію становлять 5,9 млн грн. Гроші виділять із міського бюджету та обласного резервного фонду.

До лікарні швидкої допомоги люди почали звертатися ще під час грози. Першим надійшов виклик із вул. Курмановича, 5 — на чоловіка впало дерево. Телефонували львів"яни які отримали забої голови, плечей та спини.

Із корінням вирвано 100 дерев, пошкоджено 20 автомобілів, заблоковано 10 доріг

— До нас звернулися шестеро потерпілих, — розповідає заступник головного лікаря з хірургічної роботи лікарні швидкої допомоги Сергій Федоренко, 49 років. — Одна жінка відмовилася від госпіталізації, іншому надали допомогу й відпустили додому. Двоє пацієнтів перебувають у нейрохірургії з черепно-мозковими травмами, є підозра на струс мозку. Ще двоє у травматології. Усі отримали механічні ушкодження, дехто гілками дерев, на одного пацієнта впав рекламний щит.

Про загиблих стало відомо у вівторок. 38-річна Оксана Сагай із райцентру Пустомити на Львівщині гнала корову з пасовища. У жінку влучила блискавка.

У селі Красне Гусятинського району на Тернопільщині теж від блискавки помер 38-річний Дмитро Гаджук.

— Дмитро пас худобу на вигоні за 500 метрів від села. Півтори години над селом били громи і блискавиці. А як стихло все, пастухи поверталися додому. Тоді й помітили, що Гаджук лежить неживий, — розповідають у сільраді.

У селі Андріївка Буського району Львівщини від удару струмом загинуло 11 корів. Опора високовольтної магістралі впала на іншу.

— Худобу вигнали на пасовисько о сьомій ранку. У стаді 27 корів, вони пасуться самі, бо там цивілізоване пасовисько, огороджене плотом, — розповідає сільський голова Андріївки Михайло Тихоліз, 46 років. — Гроза почалася після 11.00, а за півгодини люди побачили, що худоба лежить. Кажуть, ті корови, що вижили, дуже страшно ревли.

Востаннє буревій лютував на Львівщині торік 23 червня. Тоді від негоди загинули п"ятеро людей.

Зараз ви читаєте новину «Двоє людей загинуло під час буревію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути