вівторок, 08 червня 2010 06:45

Двоє гірників загинули і троє зникли безвісти

6 червня о 18.56 на шахті ім. Скочинського в Донецьку стався викид газу. Аварія трапилася на глибині 1200 м, приблизно в тому ж місці, де й 8 червня торік.

— У лаві було 23 людини. П"ятеро опинилися в епіцентрі викиду, 18 чоловік самі вибралися на поверхню. Вони у Донецькій обласній лікарні профзахворювань з ознаками отруєння, — розказує Марина Никитiна, 36 рокiв, з управління Держгірпромнагляду в Донецькій області.

Двоє робітників очисного забою, 43-річний Владислав Ткаченко та 35-річний Сергій Шаталов, загинули. Троє зникли безвісти. Рятувальники кажуть, що шанси знайти їх живими невеликі. Треба розчистити ще 40 м завалів. Хоч сім"ї одного зі зниклих шахтарів назвали інший метраж — 15 м.

Біля шахтного стовбура 7 червня о 14.00 стоїть Лідія Петрівна, мати шахтаря В"ячеслава Проскурова, 36 років. Вона не знає, що з її сином.

— Нам только сказали, что Славика нет ни среди погибших, ни среди пропавших без вести. Сын ушел вчера на смену к 12.00. У него двое деток — Дима, ему 14 лет, и 5-летняя дочь Влада. Жена Славы узнала об аварии вечером. Прибежала на шахту, всю ночь здесь просидела.

Ніхто з керівництва не виходив до рідних В"ячеслава. Інших родичів на території немає. Раніше, коли на Донеччині ставалися такі трагедії, відразу з"їжджалися сім"ї гірників.

Сын ушел вчера на смену. У него двое деток

На шахті працює комісія з розслідування трагедії. Кажуть, у лаві підвищена температура, експерти дотепер не можуть спуститися, аби дослідити причини вибуху.

— Славик лишь чудом не погиб в прошлом году. Он выехал до окончания смены, отпросился раньше. Потом произошел выброс метана. Я умоляла его тогда уйти из шахты. Но он не хотел. Не смог тогда найти другой работы. Это было как предупреждение. А он отвечал, что погибнуть можно и на ровном месте. Работал Славик на этой шахте больше 10 лет с перерывами. Увольнялся, когда не платили, потом опять приходил.

Рік тому в другій західній лаві від раптового викиду газу загинули 13 гірників. Із 34 людей, які отруїлися газом, четверо змогли повернутися до роботи під землею. Решта пробули на лікарняному близько п"яти місяців і отримали третю групу інвалідності.

2009-го родичі загиблих вимагали покарати керівництво підприємства. З"ясувалося, що Держгiрпромнагляд за два дні до викиду заборонив роботи в другій західній лаві. Урядова комісія назвала 10 винних у тій аварії.

Донецька шахта ім. Скочинського — одна з найглибших у світі. Вугілля видобувають на глибині 1300 м. Небезпечна за гiрничо-геологічними умовами. Як кажуть шахтарі, "багата на газ". Із 1979 року тут сталися 16 аварій.

Зараз ви читаєте новину «Двоє гірників загинули і троє зникли безвісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути