Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2016 05:30

Двокімнатну квартиру відібрали за комунальні борги

Міський суд Луцька відібрав 2-кімнатне помешкання у 27-річного Олександра Швейгера. Він заборгував комунальникам 50 тис. грн — вісім років не платив за опалення, електрику й воду. У квітні квартиру продали на аукціоні, виручили 436 тис. грн. З них сплатили борг. 5 тис. грн забрали, як виконавчий збір за те, що оцінювали, описували та продавали житло. Решту віддали власникові.

Це — перший випадок в Україні, коли квартиру у власника відібрали через комунальні борги.

— Лише за утримання будинку чоловік заборгував майже 9 тисяч гривень. Мав платити по 107 гривень щомісяця, — каже 52-річний Руслан Юлдашев, директор ЖЕКу №3, на балансі якого перебуває будинок Олександра. — Коли суд прийняв рішення про стягнення боргу, його ніхто не оскаржив. Ми чекали, що власник квартири прийде і проситиме розбити борг на частини. Але й цього не зробив. Йому байдуже. Однак боржник досі там мешкає, поки новий власник дозволяє.

Аукціон проводило підприємство "СЕТАМ" (продає арештоване майно. — ГПУ), що понад два роки співпрацює з Луцькою міськрадою.

На квартиру претендували ­п'ятеро ­покупців. Початкова ціна становила 416 тис. грн.

— Окрім власника, у квартирі живе пенсіонерка. Неповнолітніх немає, — говорить Сергій Харченко з міського управління юстиції. — Боржники могли претендувати на субсидію. але не робили цього.

У департаменті соцзахисту Луцької міськради кажуть, що Швейгер у березні звернувся по субсидію. Тоді помешкання вже виставили на продаж.

2-кімнатка Олександра Швейгера має 56,7 "квадрата" загальної площі. Розташована на першому поверсі 9-поверхівки на вул. Коновальця, 1б. Це спальний район міста. Господар мешкає з матір'ю батька.

— Баба з дідом по матері хлопця працювали двірниками у жеку. Там їм і дали цю квартиру. Обоє пили, водили до себе таких же друзів. Малим хлопець тому противився. Просив мене: "Повиганяйте їх із хати", — розповідає сусідка Зінаїда Федорівна. — Його мама вмерла від наркотиків, батько — пішов із сім'ї. Хлопець ріс в інтернаті, училище закінчив. До квартири вселився, коли став повнолітнім. Перевіз сюди бабу з області. Спокійні, не конфліктні. Від людей тримаються відчужено. Шкода їх, бо за гроші від квартири нового житла не куплять.

Раніше за борги конфісковували мікрохвильові печі, телевізори.

Не мають права забирати холодильник

Закон дозволяє арештовувати і продавати житло на аукціоні, якщо сума боргу за комунальні послуги перевищує 14,5 тис. грн — 10 мінімальних зарплат, каже адвокат 42-річний Іван Ліберман.

— Після продажу квартири звідти виселяють колишніх мешканців. Якщо серед них є інваліди чи діти, будуть складнощі — бо потрібен дозвіл органу опіки й піклування. Це може затягти процес виселення на кілька місяців. Єдиний вихід для боржника після арешту майна — йти до державної служби і домовлятися про відстрочку виплати комунальних боргів чи розбиття їх на частини. Якщо мають сплатити менш як 14,5 тис. грн — у людей можуть забирати автомобілі, техніку. Не мають права конфісковувати холодильники, дитячі речі та старе взуття.

Зараз ви читаєте новину «Двокімнатну квартиру відібрали за комунальні борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути