середа, 28 липня 2010 04:00

"Дві каністри бензину на село зосталося"

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Підприємець продає бензин з металевої, напівржавої будки у місті Буринь Сумської області. До нього постійно стоять черги, бо в радіусі 35 кілометрів другий тиждень не працює жодна автозаправка
Підприємець продає бензин з металевої, напівржавої будки у місті Буринь Сумської області. До нього постійно стоять черги, бо в радіусі 35 кілометрів другий тиждень не працює жодна автозаправка

Другий тиждень у Сумській області не працюють 50 із 121 автозаправних станцій. Їх власники скаржаться на тиск із боку податкової — перевірки, заморожені рахунки. П"ять районів області залишилися без пального.

— Об"їхав три заправки в Ромнах — усюди амбарні замки на дверях висять, а над касою бумажки "Не работаем", — каже 35-річний Роман Щука. Він працює менеджером із налагодження мобільного зв"язку. — Плюнув на все й гайда в Суми. Ледве дотягнув 130 кілометрів до найближчої заправки. Тепер щодня перед роботою мушу їхати в обласний центр, щоб залити пальне. Трачу на це 2 години, але вибору немає. Не намотувати ж мені круги по районах, щоб заправку знайти. Та й черги там машин по 40. У Сумах такого немає, бо мєстна знать себе ніколи не обділить.

Крім Роменського, найбільший дефіцит бензину відчувають Буринський, Великописаревський, Краснопільський і Липоводолинський райони на Сумщині.

— Нам прийшлось аж у Конотоп їхать заправляться. Це за 50 кілометрів від нас. А до Бурина всього 10. Для фермерів це ж які затрати великі. Зараз жнива, а в нас простої комбайнів, бо нічим заправить. І так та пшениця цього року погоріла. Врожаю не буде, ще й на бензин треба витрачаться. Це вже більше тижня такі проблеми. Перекупщики каністрами возили бензин. Продавали 95-й по 10 гривень за літр, хоч він 7,50 стоїть. А я мусив солярку з рук купувати по 8 гривень. Хоч вона по 6 на заправці, — каже фермер 45-річний Михайло Клевако із села Воскресенка Буринського району.

— Сьогодні вперве за все літо не вийшов на жнива, — розповідає краснопільський комбайнер 57-річний Іван Семенович. Прізвища й села просить не називати, щоб із роботи не вигнали. — Голова просив не розбазарювати, що в нас простій. Йому з області дзвонили. Приказали економити. А шо економити? Вчора бензин кружками міряли, щоб на всю бригаду вистачило. Дві каністри на все село зосталося. Бережемо їх, як зіницю ока, а то така спека, раптом кого в больницю везти.

Перекупщики продавали 95-й по 10 гривень за літр

Урожай у селі залишився незібраний.

— На такому сонці за кілька день йому жаба цицьки дасть, — додає Іван Семенович. — Посохне все, погорить.

— Бензинова криза — це натуральний саботаж, — вважає голова податкової адміністрації Сумської області Ірина Зленко. — Підприємці намагаються тиснути на слідство, шантажувати. Кажуть, не почнуть роботу, доки всі кримінальні справи проти них не закриємо.

За минулий рік через тіньові схеми з податками власники заправних станцій приховали від місцевого бюджету 10 млн грн.

— Але порушено справи проти директорів шести АЗС, — додає Ірина Зленко. — Ми перевіряємо якість їхнього бензину й економічну обґрунтованість цін на пальне. А чому не працюють решта 44 заправки — нам невідомо.

— Це не саботаж, а бойкот, — пояснює водій автобуса Ромни—Суми 42-річний Сергій Панасюк. Бензин купує на заправці "Укртатнафта". Каже, його якість там гірша, але черги менші. — Думаєте, бастуючим хочеться прибутки втрачати? Просто іншого виходу немає. Жоден постачальник не привезе тобі бензину, знаючи, що кримінальна справа висить. Налоговики всі рахунки заморозили. Чим за топливо рощитуваться? Ще Лєнін казав ділитися. А вони зажали 10 мільйонів, то тепер плачуть. Ви моліться, щоб живими зостатися. А то зараз така власть — підпалять п"ять-шість заправок, а скажуть, що через жару згоріли.

Зараз ви читаєте новину «"Дві каністри бензину на село зосталося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути