четвер, 09 вересня 2010 04:45

Дві години СБУ допитувала Олександра Турчинова

Дві години СБУ допитувала Олександра Турчинова

У середу колишній перший віце-прем"єр 46-річний Олександр Турчинов чорним "ауді" приїжджає на допит до Служби безпеки України на вул. Володимирська у Києві. З авто виходить з охоронцем. Його зустрічають близько півсотні журналістів.

— Може, вже не вийдете звідти? Валізу зібрали? — вигукують.

Турчинов посміхається та знизує плечима:

— Йду налєгкє. Позавчора до моєї квартири намагалися пройти міліціонери та працівники СБУ. Хотіли вручити мені повістку на допит. У квартиру не увірвалися, бо я був відсутній. Після того сам набрав слідчих СБУ. Сказав, не треба лякати чи тероризувати мою родину. Я підійду до них у зручний час. Не хочу, аби вони тарабанили у двері вдень чи вночі. Після цієї розмови мене викликали на допит до слідчого — майора Грабіка.

Охоронець відчиняє політику двері до будівлі керівництва спецслужби. Сам залишається на вулиці.

— Тимошенко колись шість годин допитували, — пригадує журналіст.

Вони припускають, скільки триватиме допит.

За дві години Турчинов виходить, виглядає засмученим. Його оточує преса. Перед тим, як щось сказати, ковтає слину. Охоронець просить не заходити за спину політика, а стояти збоку.

Перед тим, як щось сказати, ковтає слину

— Викликали по справі "РосУкрЕнерго", — розповідає Турчинов. — Я чітко дав покази, що вважаю дії керівників митниці, "Нафтогазу" законними та конституційними. Мої дії у цих питаннях відповідають державним інтересам. На питання, де я бачив політичний підтекст або замовлення, я відмовився давати відповідь.

Стокгольмський суд зобов"язав "Нафтогаз України" повернути "РосУкрЕнерго" 11 млрд кубометрів газу. Їх у компанії вилучили за рішенням уряду Юлії Тимошенко. Турчинов проходить у цьому питанні як свідок. Через цю справу у СІЗО посадили Анатолія Макаренка, колишнього керівника Держмитниці, та Ігоря Діденка, заступника голови "Нафтогазу".

Вони не єдині чиновники Тимошенко, яких звинувачують у злочинах. Генпрокуратура відкрила справу проти Богдана Данилишина, екс-міністра економіки. Той переховується. Також у бігах — Тетяна Слюз, колишній керівник Держказначейства.

Зараз ви читаєте новину «Дві години СБУ допитувала Олександра Турчинова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути