пʼятниця, 14 вересня 2007 07:06

Два мільйони українців почали поститися

Автор: фото: Набіулла ІЖБЕРДИЄВ
  На іфтар — розговіння у ніч священного місяця Рамадан — львівські мусульмани збираються в кафе ”Чардаш” на вул. Широкій. Найближча мечеть — у Києві
На іфтар — розговіння у ніч священного місяця Рамадан — львівські мусульмани збираються в кафе ”Чардаш” на вул. Широкій. Найближча мечеть — у Києві

Учора майже у 2 млн українських мусульман, як і у 1,5 млрд мусульман у всьому світі, почався священний місяць Рамадан. До 12 жовтня від світанку до заходу сонця їм не можна їсти й пити, а молитися треба 5 разів на день.

Львівський сходознавець Ярема Полотнюк, 72 роки, прийняв іслам у Ризі 1956 року. Каже, що перейшов із християнства виключно з особистих переконань. Перший Рамадан зустрів півстоліття тому. Його дружина Наталія — православна. Щодня вони моляться разом, читають "Отче Наш" і "Богородицю Діву", після того відкривають Коран. Донька Полотнюків ходить до греко-католицької церкви.

— У піст у місяць Рамадан можна їсти, коли стане так темно, що не можна розрізнити чорну нитку від білої, — розповідає "ГПУ" Ярема Євгенович. — Починають із сушених слив, щоб не стало погано від надміру їжі, а потім беруться до звичних страв. Багаті, звісно, переносять утримання від їжі легше, бо перетворюють собі ніч на день, наймають музик. А біднішим це важче, бо зранку треба на роботу йти.

— Піст у Рамадан — один із п"яти стовпів ісламу, — пояснює "ГПУ" магістр ісламських наук Шейх Імад Абу Аль-Руб, 36 років, із Ісламського культурного центру. — Встановлений для того, щоб душа людини очищувалася від всяких насолод. Наприклад від їжі. Вона її бачить, але не їсть.

Кожен день посту починається з третьої ночі. До загальної ранкової молитви о 4.30 ранку треба помолитися. Потім дозволяється легкий сніданок.

— Їсти заборонено аж до вечірньої молитви о 19.30, — зауважує Шейх Імад. — Обмежень у їжі, як у християн, немає. Можна й молочні продукти, і м"ясні. Ми не вживаємо тільки свинини та алкоголю. Окрім молитов та стримання від їжі в період Рамадану треба навідувати одне одного та давати милостиню бідним — гроші, одяг, продукти.

Протягом посту потрібно також прочитати весь Коран. Вимоги послаблюються для вагітних жінок, дітей, хворих та немічних, а також подорожуючих.

На Львівщині мешкає до 2 тис. мусульман. Більшість із них — люди зі змішаних сімей, де хтось один із подружжя — християнин. Прийняли іслам у зрілому віці. На іфтар — розговіння у ніч місяця Рамадан — у Львові приходять до 200 сповідників ісламу.

— Збираємося ввечері у кафе, на квартирах в активістів громади, бо власної мечеті не маємо, найближча — аж у Києві, — ділиться заступник імама Назар, 42 роки. — Чоловіки та жінки сідають за столи порізно. Приходять до нас студенти-араби з Єгипту, Палестини, Лівану, Алжиру, Тунісу.

Депутати-мусульмани в Рамадан не молитимуться

40-річний донецький бізнесмен та нардеп від "Партії регіонів" Ринат Ахметов своїх релігійних переконань не виказує. В Ісламському культурному центрі кажуть, що він також мусульманин:
— Ми не знаємо, чи він тримає піст і ходить до мечеті. Але торік під час Рамадану привіз два фургони продуктів до Криму. А милостиня — це один із обов"язкових принципів священного місяця, — каже Шейх Імад.
Депутат-мусульманин від "Нашої України" 47-річний Рефат Чубаров каже, що Рамадану дотримуватиметься частково. Через зайнятість повністю триматиме перший і останній тижні посту.
— Щодо п"ятиразової щоденної молитви, то тут не лукавитиму. Через брак часу молитимуся лише вранці та ввечері, — говорить "ГПУ" нардеп.
Соратник Чубарова по партії 63-річний Мустафа Джемілєв запевняє, що з сім"єю не їстиме від сходу до заходу сонця цілий місяць. Але на всі молитви теж не матиме часу. За це вони мають нагодувати 60 бідняків чи дати кожному не менш як 750 г зерна.

Зараз ви читаєте новину «Два мільйони українців почали поститися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути