Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2011 04:45

Дружини шахтарів збунтувалися проти влади

Автор: фото з сайта www.flot2017.com
  Жінки мітингують біля адміністрації Донеччини 14 лютого
Жінки мітингують біля адміністрації Донеччини 14 лютого

14 лютого на площі біля Донецької облдержадміністрації мітингували дружини шахтарів. Висловлювали незадоволення владою. Казали, що з її відома на Донбасі діють нелегальні шахти, що відбирають вугілля у державних копалень. Вимагали підвищити зарплати та пенсії чоловікам.

На морозі -15°C під час сильної заметілі 63 жінки з мiст Шахтарськ та Харцизьк стоять півтори години. Потiм заблоковують вхід до будівлі ортопедичним стільцем Галини Лебедєвої. Вона — інвалід, погано ходить.

— Я сіла в дверях і сказала: "Сподіваюся ви інваліда не викинете?" — каже російською голова громадської організації "Дружини шахтарів" Галина Петрівна, 63 роки. — Тільки після цього вийшов заступник губернатора Володимир Iшков. А до цього охорона обзивала нас, навіть у туалет не давали пройти.

Жінки передали вимоги та пообіцяли, що в разі їх незадоволення, проведуть масову акцію напередодні 8 Березня. Серед вимог: не підвищувати пенсійного віку, не закривати лікарень і шкіл, створювати робочі місця.

— Тарифні ставки шахтарям уже п'ять разів повинні були підняти, — каже Галина Петрівна. — Але цього не робиться через Турманова (Віктор Турманов — нардеп-"регіонал", голова профспілки працівників вугільної промисловості. — "ГПУ"). Вiн сидить на двох стільцях і в усьому потурає владі, але не робітникам. Ось чому прохідники отримують 3–4 тисячі гривень за свою страшну працю.

Мітингувальниці наполягають, щоб влада закрила нелегальні копальні.

— Їх тримають відомі люди з Партії регіонів. Ось вам приклад: на землі шахти "17 партз'їзду" працює копанка депутата Шахтарської міськради Лизова, — продовжує Галина Лебедєва. — На очах у директора легальної шахти нелегал грабує надра. Копальники нахабно риють і бiля діючої шахти "Iловайська". Там уже цілий кар'єр, звідки вивозять вугілля КамАЗом сорокатонником. А навесні із-за цих варварiв будуть затоплені селища Троїцько-Харцизьке та Широке Харцизького району. Ці копальні знищують вугільну промисловість, що годує регіон. У нас із жінками стріляли, коли ми проводили акцію  восени. Я особисто знаю Януковича ще відколи він був губернатором. За нього їздила працювати в комісії на Львівщині. Сподіваюся, президент просто не в курсi, що при владi на місцях виявилися шкідники.

В організації "Дружини шахтарів" понад тисяча жінок. Вона існує 12 років.

Зараз ви читаєте новину «Дружини шахтарів збунтувалися проти влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути