пʼятниця, 20 травня 2011 03:45

Другої зміни в школах не буде

Міністерство освіти видало наказ, щоб через рік-два діти вчилися тільки в першій половині дня. Це має краще організувати навчально-виховний процес.

В Україні близько тисячі шкіл вчаться у дві зміни. Найбільше в Криму, Рівненській і Закарпатській областях.

Директор рівненської школи №22 Сергій Шама, 46 років, про наказ міністерства дізнався від "ГПУ":

— Що, справді? А куди ж дітей дівати? У нас понад тисяча школярів, а приміщення одне. У другу зміну ходять із третього по шостий класи. Можна було б збільшити кількість учнів у класі до 35, але це ж не вихід.

Серед плюсів нововведення — батьки зможуть більше контролювати дітей. Зокрема, у чому ті йдуть на навчання.

— Буває, що учні другої зміни приходять на уроки неохайні. Мати приготувала одяг і пішла на роботу. А дитина вдягла, що захотіла. Викликаємо маму, питаємо: чому син не у формі, а в джинсах? Вона в шоці, бо не знала, — розповідає директор рівненської школи №12 Вікторія Лагодюк, 43 роки.

Син-третьокласник 37-річної Наталії Кравчук із рівненського мікрорайону "Льонокомбінат" вчиться у другу зміну. 9-річного Владислава збирає в школу тітка.

— Один плюс у навчанні після обіду — дитина встигає виспатися, — вважає Наталія. — Але день розбивається, менше вільного часу. Узимку рано темніє, не завжди є можливість зустріти його зі школи. А вулиці погано освітлюються. Хвилюєшся.

У міському управлінні освіти Рівного ще не знають, як перерозподілятимуть учнів.

— Наказ є наказ, але не можна отак рубати з плеча, — говорить 37-річний Андрій Мазур, начальник організаційно-інспекторського відділу. — У другу зміну в місті навчаються 2017 учнів. Одні школи перевантажені, інші — недозаповнені. Діти звикли до шкіл у своєму мікрорайоні. Батьки, ймовірно, не захочуть переводити їх до інших.

— Міністерство заявляє правильні речі. А підтримує те, що не дозволить їх здійснити, — каже Лілія Гриневич, 46 років, координатор напрямку "Суспільство знань" у партії "Фронт змін". — Бо ж влада економить на освіті в місцевих бюджетах. Закривають школи і переводять дітей в інші, які мають середню заповненість. А це, у свою чергу, спричинить відкриття другої зміни в тих закладах.

Зараз ви читаєте новину «Другої зміни в школах не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути