пʼятниця, 07 червня 2013 00:45

"Дождь идет сверху вниз, а здесь — лужи подымаются вверх"

— Это было уникально — хорошая погода целый день, жарко, солнечно. Затем вечером 18 минут сильного ветра с грозой, и дальше опять спокойно. На небе звезды были видны, — 27-річний Віталій Черниш згадує ураган, що 31 травня пронісся Одесою. Того вечора із колегою Олександром пив пиво на пляжі "Аркадія".

— Мы целую неделю сидели в офисе, поэтому решили пойти на пляж. В палатке купили по бутылке "Старопрамена". Были последними клиентами. Из соседнего бара музыка лабает. Там был только бармен и официантка, а пляж убирали двое ребят в оранжевых манишках. Мы присели на ограждение, — згадує Віталій. — Ветер сорвался где-то около 11 ночи с моря. Так сильно дунул, что у уборщиков пакеты вырвало. Бутылку под ногами опрокинуло. С крыши бара сорвало кусок пластика размером с человека и понесло куда-то в город. Поднимаю голову, а уборщики уже возле нас и кричат, что сейчас шторм будет. Один подбежал и ткнул в сторону воды: "Дождь идет сверху вниз, а здесь — лужи подымаются вверх. Вы снимите — это исторический момент". Мы забежали в бар, но он начал скрипеть, разваливаться, боялись, что рухнет. Решили возвращаться домой. Как только зашли в сквер по дороге, все вокруг начало трещать. Деревья, ветки, какая-то пластмасса и клеенка — все летало в воздухе. И звук — гром, скрежет и молнии. Увидели дом — давай туда. Бежал и думал, чтобы мне что-то в голову не прилетело, потому что мою тушку коллега никогда бы не смог унести. В доме и переждали.

Ураган повалив майже 3 тис. дерев. 45 людей звернулися по медичну допомогу, сімох шпиталізували. 48-річний Євген загинув — вступив у калюжу з обірваним електропроводом. На його похорон міська влада виділила 100 тис. грн.

— Найголовніша проблема в місті — падіння дерев. Постраждали переважно міцні й здорові, сухі й нещасні — стоять досі, — каже в середу ввечері Кирило Шаламай, перший заступник мера Одеси. — Залишилося підключити до електрики 180 приватних одноповерхових будинків. Пошкоджені дахи. Допомагаємо тим, хто не може обійтися без важкої техніки. Електротранспорт вже запустили. Відновлюємо зовнішнє освітлення. Прочищаємо міжквартальні проїзди від сміття. Ніякі заклади через негоду не зупинялися. У місті жодне з сотні весіль не було зірване, жодний випускний вечір. У цілому наслідки стихії ліквідуємо до цієї неділі.

Рівень води у річках підвищуватиметься

Смерчі, урагани, буревії неможливо спрогнозувати завчасно, розповідає в середу Наталія Голеня з Укргідрометцентру.

— Подібні хмари, які були над Одещиною, зараз нависають над Вінницькою і Хмельницькою областями, але що з того вийде — невідомо. Найближчі п'ять діб ми такого, як було в Одесі, не чекаємо. Хоча навіть за добу передбачити, що в цьому районі завтра о такій-то годині будуть буревії, шквалисті вітри, стихії, зливові дощі й град, неможливо. Зараз  рівень води у річках підвищуватиметься, але не становитиме критичної загрози. На деяких ділянках у західних областях вода вийде на заплаву, але це дуже локально. Паводок не носитиме такого катастрофічного характеру, як у Європі.

Зараз ви читаєте новину «"Дождь идет сверху вниз, а здесь — лужи подымаются вверх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути