вівторок, 01 червня 2010 04:30

Довічно ув"язненим атестат віддавали крізь ґрати

29 травня о 14.30 у Вінниці вручали шкільні атестати п"ятьом випускникам 12 "Є" класу вечірньої школи при установі виконання покарань N1. Учнів-засуджених заводять до аудиторії. За парти сідає 51 людина. 20 із них проводять за ґрати, облаштовані в аудиторії. То територія для довічно ув"язнених. Чоловіки в наручниках. За порядком стежить охоронець, за дверима ще один із вівчаркою.

— Школа! До внесення державного прапору струнко! — каже керівник закладу Галина Пилипко. Вмикають гімн України. Вносять національний прапор.

Директор Вінницької загальноосвітньої школи N24 Ольга Іванець вручає випускникам атестати про повну середню освіту. Передає їх крізь ґрати. Четверо з випускників — довічно ув"язнені. Їм дарують настінні годинники від вінницького мера Володимира Гройсмана.

— Які ж ви вдячні учні! Всі домашні завдання виконували. Ніяких прогулів. Наш колектив до вас на уроки ходив із задоволенням. Хай цей диплом знадобиться вам у житті. З ним ви можете вступати у вузи. Хоч відмінників серед вас немає, та вчилися ви непогано, — каже Ольга Іванець.

Школу при тюрмі відкрили 2000-го. Діють постійні чотири класи, працюють 20 учителів.

Довічник 40-річний Андрій Орачевський від імені однокласників дякує учителям.

— Мені особливо сподобалася математика. Якби такі вчителі були у мене в начальних класах, то, може, сьогодні я був би міністром фінансів. Запав на літературу. Оформив підписку на російську класику. Думаю поступати на журналіста або на математичний. Математика — це порядок в умі, дисципліна. Якби мав свободу, то рванув би підкоряти Памір. Займався гірським туризмом та польовою стрільбою. 9 травня 1997 року пішов за сигаретами, зустрівся не з тими людьми. От і получився перпендикуляр, — Орачевський відмовляється згадувати вбивство, через яке його посадили довічно.

Якби такі вчителі були у мене в начальних класах, то, може, сьогодні я був би міністром фінансів

Поряд одесит 35-річний Арсеній Прокоф"єв. 1999-го у Хмельницькому він розстріляв відвідувачів бару "Ідеал".

— Родом із Росії, закінчив вісім класів. Вирішив далі вчитися, щоб розширити кругозір. Та й заради спілкування. Українську мову легше було вивчати завдяки віршам, — цитує уривок "Лісової пісні" Лесі Українки: "О, не журися за тіло!".

У ще одного одесита 32-річного Дениса Борисова питаю, як святкуватиме випускний.

— Як, як? Порадуюся. Це не те місце, де святкують, — відповідає. Борисов сидить 14-й рік за замовне подвійне вбивство. — Я ж тут ненадовго. Мені положено 15 років. Піду працювати кухарем. Моя фірмова страва — плов.

На Вінниччині діють вісім подібних установ. При кожній працює школа.

Зараз ви читаєте новину «Довічно ув"язненим атестат віддавали крізь ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути