Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2008 07:13

Довічно ув"язнені в школі сидять за окремими ґратами

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Учні вечірньої школи при Вінницькій установі виконання покарань №1 під час уроку алгебри. Заняття у в’язниці відвідують 50 засуджених
Учні вечірньої школи при Вінницькій установі виконання покарань №1 під час уроку алгебри. Заняття у в’язниці відвідують 50 засуджених

У кімнаті на одному поверсі з кабінетом начальника тюрми у Вінниці зробили навчальний клас. За партами у приміщенні площею 4х5 м сидять по два чоловіки. Частині з них на вигляд 40–45 років, хоча за документами найстаршому 31, а наймолодшому — 16. Металевими ґратами від задньої стіни відгороджені 1,5 м. Там в один ряд за партами сидять довічно ув"язнені.

Учителька проводить урок алгебри, розписуючи на дошці формули. Учні переписують їх у зошити. За порядком у класі стежать два охоронці, один із собакою. Учням не можна вставати чи ходити по класу. Піднятися дозволяється лише під час короткої перерви, коли вчитель вийде з кімнати.

— До дошки виходити заборонено, але вони можуть відповідати на запитання з місця, не встаючи, — говорить 44-річна Ольга Іванець, директор вечірньої школи N24, яка обслуговує в"язницю. — Домашнє завдання пропрацьовують дуже ретельно, вивчають майже все на пам"ять. Чула, ніби їм не можна зошити віддавати, бо вони їх скурити можуть. Але таких випадків іще не було.

Другий тиждень при Вінницькій установі виконання покарань N1 працюють вечірні класи від школи N24. Раніше тут діяв консультаційний пункт, де в"язні могли займатися тричі на тиждень. Їм не ставили оцінок, не давали домашнє завдання. Лише в кінці року приймали іспити. До вечірньої школи зараховані 50 ув"язнених, з них 20 — довічники, повідомив на нараді про підсумки торішньої роботи начальник установи Дмитро Балтак, 30 років.

— Ув"язнені, в яких немає повної базової середньої освіти, розуміють: коли закінчиться строк відбування покарань, потрібно буде шукати роботу. Якщо немає навіть шкільної освіти, влаштуватися десь дуже важко, — говорить Балтак. — А засуджені до довічного позбавлення волі сподіваються на помилування, тому і йдуть учитися.

Учні розділені на три класи — 9, 10 та 11-й. Останній 12-й з"явиться наступного року, коли учні засвоять програму 11-го. Заняття проходять п"ять днів на тиждень. Усі засвоюють традиційну програму вечірньої школи.

Система оцінювання — така сама, що і в звичайних школах — за 12-бальною шкалою. Учитель опитує в"язнів на уроках, проводить тематичні та контрольне оцінювання. Але загальне тестування учні за ґратами пройти не зможуть. Для цього потрібно було би вивести їх до одного з пунктів, де проводиться незалежне оцінювання. Тому бали виставлять за результатами іспитів, які викладачі влаштують у кінці року. Після закінчення навчання видадуть атестати.

— Вони так чекають уроків і так готуються до них. У звичайних школах таких старанних учнів не побачиш, — з захопленням ділиться Ольга Іванець. Вона замінює вчителів математики та фізики, якщо ті хворіють. — На відміну від звичайних шкіл, тут ніхто з учнів не "підколює" викладачів. Навпаки — до них тягнуться, з ними хочуть зайву хвилину поспілкуватися. Я була здивована, що тут трапляються дуже розумні люди.

При в"язниці працює бібліотека, в якій понад 11 тис. книг. Їх отримують переважно з обласної бібліотеки ім. Тимірязєва — до в"язниці відсилають ті, які вже списують зі своїх фондів. Тут книги ремонтують.

Зараз ви читаєте новину «Довічно ув"язнені в школі сидять за окремими ґратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути