четвер, 29 квітня 2021 00:21

Донбасці тікають з окупації

Із 2014 року з окупованої Росією частини Донецької та Луганської областей виїжджає населення. Першого року емігрували найактивніше, в наступні інтенсивність потоку спала, з 2018-го знову зросла.

У 2014 році на територіях, що захопили путінські бандити, проживали 4 млн людей. За сім років у вільну Україну виїхали 1,4 млн, в Росію та інші країни колишнього Радянського Союзу — 600 тис. осіб, частина емігрувала в Європу і США. Загалом регіон покинули 2,8 млн людей, кажуть у Міністерстві окупованих територій. Точніших цифр не мають.

— Виїжджає все молоде населення, — каже Богдан Володимирович, переселенець з Донецька. — Молоді там нічого робити. Щоб жити, треба гроші. А роботи немає. Ще й на війну можуть забрати. Тікають усі, за найменшої можливості. Вивозять батьків, родичів. Головне — назбирати кошти на переїзд. Росія виплачує підйомні іммігрантам. Невелика сума, але на перший час вистачає.

З початку пандемії коронавірусу виїхати з окупації майже неможливо. Бойовики перекривають контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною.

— Відкривають максимум двічі на тиждень, — говорить 24-річна Світлана з Донецька. — В Україну випускають тільки тих, хто має тут прописку. Назад впускають за списками. Хочеш повернутися до Донецька — маєш подати документи в їхній "штаб", отримати дозвіл. Можна чекати місяцями й отримати відмову.

З 2019 року РФ роздає жителям окупованих територій свої паспорти — щодня майже 1,5 тис. Переважно — примусово чи примусово-добровільно.

Без документа позбавляють більшості прав. Паспорти Росії отримали 639 тис. мешканців окупованого Донбасу. Такі дані публікує Міністерство внутрішніх справ РФ по Ростовській області на лютий 2021 року.

Путінські військові найманці вигадали свій "паспорт". Називають його "паспортом республіки". Запевняють, що роздали майже 700 тис.

— Адекватні люди не спішать отримувати цей так званий паспорт, бо бойовики вимагають здати український. Усі розуміють, що без нього ми — не люди, — розповідає Богдан Володимирович. — З українським можна виїхати в будь-яку країну світу, а з "паспортом ДНР" одна дорога — в Росію. І то не далі Ростовської області.

Бойовики запрошують на окупований Донбас жителів вільної України.

Переконують, що таким швидко нададуть паспорт Росії і пільги на комунальні послуги протягом року.

Зараз ви читаєте новину «Донбасці тікають з окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути