Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2010 07:27

Дохла риба може заразити воду в Дніпрі

Автор: фото: УНІАН
  Дівчинка показує рибу, спійману в тріщинах льоду на Київському водосховищі недалеко від Вишгорода в суботу, 13 березня
Дівчинка показує рибу, спійману в тріщинах льоду на Київському водосховищі недалеко від Вишгорода в суботу, 13 березня

"Тухлу рибу з Київського моря треба під Кабмін вивезти. Вивалити її біля входу. Хай чиновники, які все це влаштували, нюхають. Я чув, що хлопці вже збирають гроші на оренду вантажівки", — каже київський рибалка Олексій Козак, 34 роки.

На вихідних він їздив до дамби столичної гідроелектростанції. Вернувся без улову. Уся риба загинула, бо ГЕС скинула воду і її рівень у водосховищі знизився на 1 м.

Жителі сіл і містечок навколо Київського моря вийшли на лід із ломами і баграми. Б"ють кригу, перевертають брили і витягають з-під льоду мертву рибу. Трапляється й жива. Рибінспектори дозволяють кожному взяти по 5–10 кг. Селяни запевняють, що рибу згодують худобі. Але частину улову продають на трасі.

Два тижні тому міжвідомча комісія "Укргідроенерго" та Комітету водного господарства вирішила спустити воду в Київському морі. У такий спосіб хотіла убезпечити від повені столицю й область.

— Комісія дбає в першу чергу про безпеку людей, — пояснює директор київської ГЕС Микола Бідний, 73 роки. — Як людина я засмучений наслідками. Але інакше не можна було. Ми повинні у водосховищі підготувати вільну ємність, куди збиратимуться паводкові води з верхів"я Дніпра. Так "зріжемо" пік паводку, який почнеться з настанням тепла. Якщо цього не зробити, Київ опиниться під загрозою підтоплення. Цього тижня у водосховище зайде криголам. Можливо, після цього ситуація з рибою покращиться.

Водосховище на чверть не більш як 1,5 м завглибшки. Риба скупчилася на мілині поблизу берегів. Коли рівень води знизився, вона опинилася в пастці. Лід перекрив кисень. Відійти на глибину риба теж не могла і задихнулася. Подекуди крига лягла на дно і почавила всіх живих істот.

Кожному дозволяють узяти по п"ять–десять кілограмів

— Кількість загиблої риби вимірюється десятками тонн, — каже Ігор Тихолаз, 37 років, державний інспектор Київрибохорони. — Скільки її під кригою — страшно уявити. Це екологічна катастрофа.

Дохла риба може заразити воду в Дніпрі. У Києві, Каневі, Черкасах, Херсоні та інших містах уздовж річки можливі проблеми з питною водою.

— Цього б не сталося, якби київська ГЕС спускала воду поступово, — вважає Ігор Тихолаз. — Іще краще, якби адміністрація греблі дочекалася, доки скресне крига. Але вони вирішили перестрахуватися, і це принесло лише проблеми.

Олексій Козак вважає, що поспішали через селище Конча-Заспа під Києвом, якому загрожує підтоплення. Там розташовані маєтки впливових політиків та бізнесменів. Рибалка переконаний, що можновладці тиснули на адміністрацію ГЕС.

Київрибохорона підраховує збитки, завдані природі. Рахунок виставлять ГЕС. Вона муситиме оплатити роботи із зариблення водойми. Загинула риба цінних порід — судак, щука, сом. Тому сума сягатиме кількох мільйонів гривень.

— У найближчі два роки про риболовлю на Київському водосховищі можна забути, — говорить Ігор Тихолаз. — Схожа ситуація була тут років 20 тому. Але масштаб тих подій із теперішнім не зрівняти.

Зараз ви читаєте новину «Дохла риба може заразити воду в Дніпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути