54-річна Тетяна Стемович із Пустомит на Львівщині робить твердий сир удома.
— Для одної порції вистачить 1,5 кіло домашнього сиру, 5 літрів молока, трьох яєць, пів чайної ложки соди, 200 грамів масла, — розказує. — Дуже добре, як молоко і яйця домашні. Сир тоді жирний виходить, гарно ріжеться.
У гаряче молоко господиня кладе сир і варить його 7 хв., доки утвориться сироватка. Залишає її на ніч, зранку відціджує через марлю, відтискає. Із маслом кладе сир в каструлю, вимішує на невеликому вогні, доки почне плавитись. Окремо збиває яйця з содою, вливає їх у каструлю, солить, перчить. Варить сир на слабкому вогні ще 5 хв., аж коли утвориться однорідна маса. Викладає її у поліетиленовий пакет, закручує у ковбаску. Ставить у холодне темне місце на кілька годин.
— У сир можна додавати всякі спеції, — каже Тетяна Іванівна. — Також мариновані гриби, подрібнені чорні оливки, овочі. Але мені найбільше смакує із тмином, і обов'язково щоб добре посолений був.
Коментарі