Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 09:15

До виставки про бідність підходить мало людей

Автор: фото: Андрій Шматов
  Жінки розглядають фоторепродукції робіт європейських та українських художників на виставці ”Очима бідних: відчиніть мені врата справедливості” 9 листопада в парку імені Шевченка в Києві
Жінки розглядають фоторепродукції робіт європейських та українських художників на виставці ”Очима бідних: відчиніть мені врата справедливості” 9 листопада в парку імені Шевченка в Києві

"Навряд чи олігархи, які реально можуть допомогти бідним, бувають у цьому парку. Вони в інших місцях відпочивають", — каже у вівторок киянин 62-річний Олександр Герман. Він стоїть у столичному парку ім. Шевченка біля стенда з фоторепродукціями робіт європейських художників, які зображують бідність, голод і відчай. Серед них — чотири твори українських авторів. Вуличну виставку "Очима бідних: відчиніть мені врата справедливості" відкрила Українська греко-католицька церква 7 листопада.

— Бідність — не є виключно проблемою влади. Кожен громадянин мусить відкрити вуха і серце для тих, хто потребує, — говорить 77-річний Любомир Гузар, глава греко-католицької церкви.

— Я ж милостиню не подаю, бо жебракують не бідні, а бандити, які на когось працюють і потім ці гроші віддають тим же олігархам, — продовжує Олександр Герман.

— Зобразити можна красу, а можна проблему. Таким чином ми прагнули дати голос тим, до кого рідко прислухаються, — зауважує Леся Коваленко, співорганізатор заходу, голова комісії УКГЦ "Справедливість і мир".

У будні більшість людей проходить повз виставку не зупиняючись. Поблизу на лаві сидить жінка.

— На виставку про бідність і дивитися не хочу. Що нового я там побачу? Зранку до ночі бідність скрізь. У метро, на вулицях. Я в Дарницькому районі живу, на станції метро Лісова, і кожного дня з вікна спостерігаю, як безпритульні риються в смітниках, — розказує 71-річна Ольга Миколаївна. — Отримую мінімальну пенсію. Стає тільки за квартиру заплатити і щось онукам купити. Якби не діти, не знаю, що б їла. Донька раз на тиждень купує мені продукти: крупи і свинину по 25 гривень за кілограм, нам на район завозять. Уже 14 років ходжу в мормонську церкву, там одяг роздають. І я, і діти мої там одягаються.

На перерві студенти Київського національного університету ім. Шевченка, що поряд із парком, підходять до стенда. Жують яблука й випічку "Форнетті".

— Що це за мистецтво, наляпали та й годі, — каже білявка років 18 своїй подрузі, показуючи на репродукцію картини української художниці Соломії Ткачик "Близнюки".

Подивитися на виставку можна до 14 листопада.

За інформацією міністерства праці та соціальної політики, в Україні рівень бідності становить 26,4%. За статистикою ООН ця цифра дорівнює 78%. У такої частини українців споживчий кошик менший за визнану у світі межу бідності — $17 на день.

Зараз ви читаєте новину «До виставки про бідність підходить мало людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути