пʼятниця, 19 січня 2018 07:50

До весни студенти навчатимуться дистанційно

Навчання в аудиторіях Київського національного університету ім. Тараса Шевченка розпочнуть у березні. До того студенти проходитимуть практику або писатимуть наукові роботи. Причина — холод у приміщеннях.

— У кожному обласному центрі є вузи, що під час навчання взимку намагаються усіляко скоротити перебування студентів і викладачів в аудиторіях. За останні роки зросли ціни на енергоносії, збільшили виплати працівникам. Але держава виділяє замало коштів. Тому вузи змушені економити. Деякі університети виходять із ситуації за рахунок іноземних студентів, великої кількості контрактників, високої плати за навчання чи тривалих канікул, — розповідає 30-річний Єгор Стадний, експерт із вищої освіти аналітичного центру "Цедос". — Але університет Шевченка у цій ситуації виняток. Йому в спадок від Союзу дісталися дуже енергонеефективні будівлі. У деяких корпусах діє так звана система нагнітання тепла — насоси розносять тепло по аудиторіях масивними трубами. Такий спосіб дуже затратний. У радянські часи ніхто не думав про ціну на газ і економію, тому й використовували подібні системи. Зараз на зміну такого типу опалення потрібні значні кошти та інвестиції.

Із міського бюджету за опалення й електроенергію платять комунальні навчальні заклади. Національні й державні університети роблять це за власний кошт.

— Такий графік роботи маємо вперше. Його погодили ще в березні торік, щоб зменшити перебування в навчальних корпусах у найхолодніший зимовий період. Раніше сесія тривала у січні. Канікули — у січні й лютому. Нинішнього навчального року іспити провели в грудні, — розповідає проректор з науково-педагогічної роботи університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров, 50 років. — Студентам вичитали необхідні години. Викладачі отримуватимуть заробітну плату. У Військовому інституті, Інституті біології та медицини, коледжі, ліцеї та на підготовчому відділенні вузу в цей період триватиме навчання.

Навчальні плани скоригували відповідно до нового графіка.

— Університет заздалегідь видав усі необхідні нормативні акти щодо графіків навчання. Змін зазнав лише хронологічний розпорядок, — пояснює завідувач кафедри історії філософії філософського факультету КНУ Тарас Кононенко, 53 роки.

Із 24 січня після канікул у студентів почнеться місяць самостійної роботи і практики. На одних факультетах її перенесли з літніх місяців. На інших — практика проходить у лютому традиційно.

— У нас буде переддипломна практика, написання магістерської роботи. За домовленістю з моїм науковим керівником, у цей період я маю здати чернетку. Відвідуватиму бібліотеку, опрацьовуватиму джерела й писатиму текст. З науковим керівником деталі обговорюємо електронною поштою чи телефоном, — каже 22-річна Катерина Романенко, студентка другого курсу магістратури спеціальності "журналістика і соціальні комунікації".

У Львівській політехніці в лютому студенти навчатимуться, але дистанційно. Зараз у вузі триває сесія. Навчання в аудиторіях поновлять також у березні.

— З юридичного боку, все гаразд — накази, графіки таке інше, — каже викладач університету Шевченка, просить імені не називати. — На випускних курсах питання вирішується елементарно — всі працюють над дипломною роботою. У навчальних планах закладається час на її виконання. Але, по-перше, п'ять тижнів є хіба що у магістрів. По-друге, не всі біб­ліотеки опалюються. По-третє, якщо дозвіл на цей період залишатись у гуртожитках не дадуть, то іногородні студенти у працюючу Вернадку (столична бібліотека ім. Володимира Вернадського. — ГПУ) не наїздяться.

Гуманітаріям простіше, а природничникам для диплома потрібна лабораторія, щоб провести експерименти. Як їм бути? Хіба писати в бібліотеці теоретичну частину диплома. Є інтернет, але іноді його недостатньо.

Найскладніше на першому-другому курсах. Для них повинні були до Нового року розробити завдання для самостійної роботи, графіки консультування й надсилання виконаних робіт. Тут все залежить від сумління викладача й студента. Бо ­проведення та результати роботи керівництво контролювати не може. Успішність такого навчання коливатиметься від 0 до 20 відсотків.

Зрештою, викладач може піти у відпустку на цей період. Тоді з нього знімається обов'язок організовувати й проводити дистанційне навчання. Але потім студенти будуть змушені за короткий другий семестр все відпрацювати. Багато з них не зможуть це зробити якісно.

Зараз ви читаєте новину «До весни студенти навчатимуться дистанційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути