вівторок, 18 вересня 2007 07:01

До труни В"ячеслава Сумського поклали пензлі й риболовні снасті

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Зліва направо — зять В’ячеслава Сумського Віталій Борисюк, дружина Ганна, донька Ольга Сумська, онука Антоніна, донька Наталя й онук В’ячеслав Хостікоєв проводжають оплесками катафалк із тілом актора на цвинтар
Зліва направо — зять В’ячеслава Сумського Віталій Борисюк, дружина Ганна, донька Ольга Сумська, онука Антоніна, донька Наталя й онук В’ячеслав Хостікоєв проводжають оплесками катафалк із тілом актора на цвинтар

12 вересня в Києві помер актор В"ячеслав Сумський. Прощалися з ним у суботу в столичному театрі ім. Івана Франка, у фойє на другому поверсі. Ховали В"ячеслава Гнатовича на Байковому цвинтарі.

До кладовища труну везуть у чорному "мерседесі"-катафалку. У боковому вікні авто — фотографія з чорною стрічкою п"ятдесятирічної давнини. На ній молодий Сумський у ролі Яреми з вистави "Гайдамаки" львівського театру Заньковецької.

Охочі попрощатися з актором сідають у автобус лаз. Рідні їдуть на цвинтар двома чорними "джипами". За 2,5 год. всі повертаються. На третьому поверсі театру накритий стіл.

— Не люблю я цих п"янок. Не піду нагору — я неголений, — зізнається "ГПУ" 72-річний актор Михайло Крамар. — Я знав В"ячеслава ще з інституту. Ми разом у гуртожитку на Московській площі жили. Він був на курс старший. Характером Гнатович крутий був. Не сподобається щось — міг "на хрін" послати. Із Запорізького театру, де його на руках носили, пішов. Хоча вже рознарядка прийшла дати народного артиста СРСР, а він у Полтаву поїхав.

Михайло Крамар із В"ячеславом Сумським в театрі Франка ділили одну гримерку.

— Останнім часом був дуже важкий. Говорив: "Кажу відверто, якщо впаду, сам вже не піднімуся". А ще курив страшно. В умивальник нахаркає чимось жовтим, хворобливим, а потім попіл зверху, а бідна Галя, прибиральниця, не може відмити, — веде далі Крамар.

Каже, що Сумський багато малював, картин 100 у нього вдома залишилось. Переписував пейзажі Шишкіна, малював Полтаву.

— У труну ми поклали його пензлі й риболовні снасті, — говорить актор Анатолій Хостікоєв, чоловік Наталі Сумської. — Рибалка він був затятий, сам виплавляв блешні, такі тепер ні на якому базарі не купиш, дарував їх усім своїм зятям.

Жило подружжя Сумських в однокімнатній квартирі на вул. Ломоносова.

— В"ячеслав Гнатович іноді виходив у двір з акордеоном, і як заведе пісню, — згадує сусід родини 79-річний Віктор Санін. — Розповідав, що це довоєнний інструмент німецької фірми "Хохнер". У дитинстві з матір"ю на базарі в Миколаєві продали сало, й він випросив, аби йому купили. Мріяв вступити до консерваторії, але треба було рік сольфеджіо вчити, щоб іспити скласти. І він пішов у театральний.

За тиждень до смерті батько актрис Наталі й Ольги Сумських святкував свій 73-й день народження у лікарні.

— Він зловживав алкоголем. Цей недолік властивий усім творчим людям, погодьтеся, — каже "ГПУ" Ольга Сумська. — Був артистом унікальних можливостей. Але його творчий потенціал так і не використали — не давали ролей, яких він хотів. Це батька й гнітило. Як ми тата не вмовляли, він так і не вибрався з алкогольної залежності. Півроку тому ми його витягнули з лікарні, але він знову зірвався.

Зараз ви читаєте новину «До труни В"ячеслава Сумського поклали пензлі й риболовні снасті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути