Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2010 08:17

До дев"яти гривень подорожчає літр бензину

Автозаправки оголосили, що підвищуватимуть ціни на пальне.

— У другій половині квітня літр бензину А-95 коштуватиме до 8,4 гривні, — прогнозує Геннадій Рябцев, 38 років, із науково-технічного центру "Психея". — Барель імпортної нафти на початку квітня був 80, тепер 86 доларів. Піднялися ціни й на російську нафту.

Бензин в Україну завозять із Білорусі, Литви, Румунії, Польщі та країн Середземномор"я. Оптова партія коштує $0,76 за 1 л, тобто 6,1 грн. Наші автозаправки високооктанове пальне продають від 7,99 грн/л.

Найбільшими постачальниками нафтопродуктів є російські компанії. Їм належать нафтопереробні заводи у Лисичанську, Одесі, частково — НПЗ у Кременчуці. Також росіяни володіють кількома мережами АЗС. Нафту на свої заводи постачають дешевше.

Доходи спрямують на ремонт доріг

— Але дізнатися про справжні тарифи всередині структури ТНК чи "Лукойлу" неможливо. Це закрита інформація, — каже Геннадій Рябцев

У березні А-95 теж дорожчав: із 7,8 до 8,35 грн/л. Антимонопольний комітет запідозрив нафтотрейдерів у змові. Розпорядився продавати А-95 не дорожче 8,1 грн/л. Однак мережі ВОГ, КЛО, наприклад, у Вінницькій області заливають пальне по 8,2–8,3 грн/л. На Чернігівщині воно коштує 7,9 грн/л.

Іще уряд планує підвищити акцизи на пальне — зі 110 євро за тонну бензину до 140. А з листопада — до 170 євро. Це означає, що літр бензину подорожчає ще на 60 коп.

Зараз ви читаєте новину «До дев"яти гривень подорожчає літр бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути