Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2012 00:45

"До 25 грудня маєм здати, бо цар сюди на Новий год приїжджає". Ресторан для Януковича будують глухонімі

Автор: Фото: Євген БОРІСОВ
  Автомобіль з київськими номерами виїжджає з резиденції президента в селі Стара Гута на Івано-Франківщині у понеділок, 3 грудня. Перед тим охоронець оглянув багажник і попросив водія пройти через металодетектор
Автомобіль з київськими номерами виїжджає з резиденції президента в селі Стара Гута на Івано-Франківщині у понеділок, 3 грудня. Перед тим охоронець оглянув багажник і попросив водія пройти через металодетектор

— Знаєте, чому в Гуті закрили страусину ферму? — запитує 55-річний Степан Бендерик із села Стара Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. — Величенька була, кілька десятків страусів. А коли перший раз Янукович мав приїхати, усіх прибрали. Бо у Франківську в нього курячим яйцем поцілили. А як тут кинуть страусиним, то й забити можуть.

На реконструкцію павільйону з альтанкою на території президентської резиденції "Синьогора" у Старій Гуті з держбюджету виділили 24 млн грн.

Автобуси з Івано-Франківська до села їздять раз на 2-3 год. Старенький ПАЗ набивається повний. 50 км їдемо 2 год. Стара Гута — кінцева зупинка.

— Не ходи ти туди, там не люблять непрошених, — говорить на зупинці літня жінка в зеленій хустці. Називається бабою Надею. — Місяців два назад син ходив гриби збирати. До сітки, якою обгороджена дача, було метрів зо 200, а його схопили. Наручники натягнули аж руки посиніли. Ті пси почали допитувати, чого заліз на чужу територію. Ми тут усе життя живемо, зажди тим лісом ходили, кожну стежечку знаємо. А цей прийшов до влади й закрив усе.

— Добре, що хоч дорогу не перекриває, — долучається до розмови 62-річний Михайло. — Як Кучма приїжджав, то з двору виїхати не давали. При Ющенку перестали, їздив собі вільно. А цей узагалі на свому вертольоті прилітає. А шо в ліс не пускає, то він тут такий не один. Генде донєцкій живе, там рускій. Теж захватили собі купу землі, построїли величезні хати, привезли бандюків із пісталєтами.

Від зупинки до контрольно-пропускного пункту резиденції йти хвилин 7. У селі немає асфальту, бруківка. Лише останні 200 м — асфальтна дорога. Шлях перегороджують ковані ворота заввишки 1,5 м. Поряд цегляний будиночок під червоною черепицею. Під дашком стоїть охоронець у камуфляжі. З-під коміра до вуха тягнеться дріт. Помітивши, що я фотографую, охоронець заходить всередину. Комусь телефонує.

— Тут фотографувати не можна, — ім'я не називає. — Узагалі фотографувати у цю сторону заборонено, можна в іншу. З усіма питаннями звертайся в адміністрацію пансіонату.

Під'їжджає сіра "деу" з київськими номерами. Чоловік з авто підходить до рамки-металодетектора. З кишень усе викладає на стіл. Рамка все-одно пищить. Охоронець перевіряє портативним металошукачем. Оглядає салон авто й багажник, тоді випускає машину.

Праворуч — пансіонат для відпочивальників. Із нього виходить жінка в червоній куртці.

— Янукович тут один раз був, на минулий Новий рік, — каже. — Приїхав без сім'ї. Привіз із собою з Києва кухарів, лікаря, п'ятьох охоронців. Два тижні тут провів, катався в Буковелі на лижах. Місцеві його не бачили ніколи. Хто там працює, мають по 1800 гривень на місяць. Більшість працюють неофіційно. Щойно він іде, усіх виганяють за двері.

Із-за КПП виходить чоловік. Йде у магазин купити продукти на обід.

— Туди зараз не пройдеш, — часто вставляє матюки. — Раньше було простіше. А після того, як журналісти почали тутво ходити й знімати, на соснах понавішували камер. Недавно робочий пішов через ліс по сігарєти, бо так швидше, чим через КПП. У руках тримав палку, щоб легше йти було. Підбігли вісім чоловік. Почали кричати: "Кинь зброю". Як місцевих ловлять, то в мєнтовку здають. Там тримають до ночі, а потом додому люди пішки йдуть. Ще й штрафанути можуть або закрити на 15 суток.

Цікавлюся, чим займається в резиденції.

— Та будую ту альтанку за 24 міліони, — сміється. — Там більше тисячі квадратних метрів. Винний погріб лиш, як моя хата, ще більший певно. Двохетажне. Уже дах робити починаємо. Усе з дерева. До 25 грудня маєм здати, бо цар сюди на Новий год приїжджає. Буде в тому ресторані святкувати. Туди декого пускають із телефонами з камерами, але не всіх. А кого пускають, то за ними ж дивиться постоянно охорона. Працюємо з восьмої ранку до шостої  вечора. Чоловік 80 будують. Більшість із Києва та Львова. Ще троха місцевих беруть. Обіцяли платити 200 гривень щодня. Прийшов час получки, а він каже, що дає по 120. Але домовилися за 180. А недавно завезли глухонімих, то вони взагалі за 50 гривень працюють. А у п'ятницю привезли дві машини солдатів. Будуватимуть дорогу з резиденції через гори до Манявського схилу, звідти є розгалуження на Буковель.

235 150 000

гривень за останні півтора року витратили з державного бюджету на утримання та розбудову резиденції "Синьогора" у Старій Гуті.

 

"Я аж сі напудив"

На території президентської резиденції "Синьогора" є цегляний житловий будинок, гуцульський та мисливський дерев'яні будиночки, лижна станція, вертолітний майданчик, два озера й альтанка. Нещодавно побудували пентхаус, зводять ресторан. На території тримають 150 кабанів, кримських оленів, дикобразів.

— Я не знав, що там є такий будинок, — розповідає місцевий Микола. — Кілька років тут не був, восени виходжу на гору, а тут таке стоїть. Я аж сі напудив. Звідки таке появилось у лісі? А на терасі охраннік стоїть. То я швиденько назад, у дерева, та й пішов звідти.

 

Зараз ви читаєте новину «"До 25 грудня маєм здати, бо цар сюди на Новий год приїжджає". Ресторан для Януковича будують глухонімі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути