четвер, 25 червня 2009 19:30

Дно Синевирського озера вкрите смереками

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  До Острова кохання, що посеред Синевирського озера у Міжгірському районі Закарпаття, туристів везуть на дерев’яних плотах — бокорах. Вода тут завжди холодна. Купатися заборонено
До Острова кохання, що посеред Синевирського озера у Міжгірському районі Закарпаття, туристів везуть на дерев’яних плотах — бокорах. Вода тут завжди холодна. Купатися заборонено

Синевирське озеро у Міжгірському районі Закарпаття називають Морським оком. Якщо дивитися на нього з висоти пташиного польоту, водойма нагадує райдужну оболонку ока, а острів — зіницю.

Озеро у заповіднику за 26 км від райцентру та 160 км від Ужгорода. Дістатися до Міжгір"я можна автобусами, що сім разів на день відправляються з центрального автовокзалу Ужгорода. До села Синевирська Поляна, де розташована водойма, із райцентру курсують маршрутки.

Вхід на територію озера для дорослого коштує 2 грн, для дитини — гривню. Якщо підніматися до водойми автомобілем, доведеться заплатити 10 грн.

Синевирське озеро розташоване на узгір"ї під горою Озерною, на висоті 989 м над рівнем моря. Воно оточене смереками, ялицями й буками.

— Пропонуємо туристам за 5 гривень покататися на бокорах — дерев"яних плотах. Такими у давнину по річках ліс сплавляли, — розповідає працівник заповідника Василь Нірода, 29 років. Він бере дерев"яні весла і починає гребти. За 2 м від берега глибина сягає до 23 м. — Найглибше за острівцем — 47 метрів.

Дна прогледіти не вдається — озеро глибоке. Здається, що вода чорна. За 7 хв. допливаємо до острова. Ступаємо на землю.

— Його називають Островом кохання, — пояснює Василь Нірода. — На березі стоять дерев"яні скульптури хлопця й дівчини. Це Синь і Вир. Кажуть, у давнину в цій місцевості жив багатій, який мав гарну доньку Синь. Дівчина покохала красивого, але бідного чабана на ім"я Вир. Багатій наказав знищити хлопця, спустивши на нього з гори камінь. Коли дівчина дізналася про смерть коханого, то сіла біля того каменю і почала плакати. Коли виплакала ціле озеро — померла. Подейкують, той камінь і тіла закоханих перетворилися на острів.

В озері втопилося дев"ятеро людей. Востаннє — 1974 року

До озера часто приходять молодята з гостями. Просять відвезти їх на бокорі на острівець.

— Торік до нас зі столиці приїжджали восьмеро водолазів. Пірнали в озеро, щоб перевірити, чи чисте дно, і робили підводну зйомку. Витягли з глибини тільки шість пляшок з-під пива. Кажуть, під водою чисто. Зате розповідали, що все дно озера, особливо там, де найглибше, вкрите смереками. Відомо ж, що смерека у воді не зогниє. Тому дерева на дні гарно виглядають, бо самозаконсервувалися. Опинилися там, швидше за все, від якогось потужного природного катаклізму, зсуву.

Василь Нірода каже, підводні смереки не мають гілок.

У Синевирі заборонено купатися. Порушників штрафують на 53 грн.

— Яке б спекотне літо не було, а вода в озері прогрівається на 30–40 сантиметрів. Глибше температура становить 6–7 градусів.

В озері втопилося дев"ятеро людей. Востаннє — 1974 року.

— Синевирське озеро виникло у післяльодовиковий період, йому 10 тисяч років, — каже заступник директора Національного парку "Синевир" Юрій Тюх, 43 роки. — Потужній зсув сходив із правого боку від сучасного озера з гори Красна. Зійшовши в долину, перекрив її так, що струмок згодом утворив озеро з островом посередині. На озері завжди холодно, бо водойма високо над рівнем моря.

В озері водиться струмкова, озерна й райдужна форель, риба гольян, харіус, червоноперий бабець.

Зараз ви читаєте новину «Дно Синевирського озера вкрите смереками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути