четвер, 18 листопада 2010 10:32

Дівчинці у серце вживили протез

Автор: фото: Роксана ПАНАЩУК
  Марія Карасьова ще зо два тижні буде в лікарні
Марія Карасьова ще зо два тижні буде в лікарні

Одеситці 10-річній Марії Карасьовій поставили судинний протез у серце. Це рідкісна операція для України й перша на Одещині.

Частина серцевої аорти дівчини була забита тромбами, кров до серця потрапляла погано — пробивалася крізь отвір 5 мм. Медицина поки що не знає способу чистити серцеві судини. Тому аорту замінили протезом з еластичної пластмаси.

— Проблема із серцем у Маші від народження, — розповідає російською її брат 25-річний Леонід Карасьов. Марія живе з його родиною. Їхня мати з бабусею мешкають окремо. Леонід лежав із сестрою в лікарні після операції. — Коли мама була нею вагітна, нашого тата несправедливо звинуватили у злочині. Забрали в СІЗО, тримали три місяці й били. Невдовзі він помер — нирки не витримали. Сестрі тоді тільки місяць виповнився. У мами були складні пологи. Згодом з'ясувалося, що в Маші не закрився четвертий серцевий клапан. Був понижений тиск: 70 замість нормальних 120. Почали тоншати стінки судин. Три місяці тому ситуація ускладнилася. Машине серце могло у будь-який момент зупинитися. В Одесі за нею від самого народження наглядає лікар Роман Лекан. Він запропонував операцію. 100-відсоткового успіху не обіцяв. Але ми погодилися ризикнути.

— У Марії була складна й рідкісна аномалія, — пояснює 53-річний Роман Лекан, завідувач відділу серцево-судинної хірургії Одеської обласної дитячої лікарні. — Частина аорти запалилася і перестала працювати. Під час операції ми вирізали цю ділянку і на її місце вживили судинний протез. Уперше я бачив таку операцію у Філадельфії. Там їх роблять двічі-тричі на тиждень. У київському інституті Амосова, де я працював 10 років тому, вони теж бували.

Перші півроку їй не можна бігати й піднімати важке

Тіло дівчини на час операції за допомогою препаратів охолодили до 18°С. Серце зупинили на 29 хв. Вшили протез діаметром 18 мм. За розміром він більший, ніж її судини. Медики врахували, що пацієнтка ростиме. У дорослого діаметр аорти близько 20 мм. Операція тривала 5,5 год.

— У Маші вже нормалізувався аналіз крові. Трохи стрибає тиск, але за тиждень-два й він буде нормальним, — запевняє Роман Йосипович.

— Перші півроку їй не можна бігати і піднімати важке. Але потім вона зможе повноцінно жити. Коли підросте, будемо вирішувати, чи можна їй народжувати.

— Почуваюся добре, — говорить Марія. — Трохи страшно було, коли знімали шви і катетер. А операції не боялася, бо знала, що буду спати й болю не відчуватиму.

Марія — п'ятикласниця. Хоче стати патологоанатомом чи юристом. Мріє займатися танцями і йогою.

Новонародженого Микиту оперували вісім годин

Дніпропетровські лікарі вперше прооперували малюка, якому виповнилося кілька днів. Микита Васильєв із Дніпродзержинська народився з пошкодженою серцевою аортою. Діти з таким діагнозом в українських умовах майже не мають шансів вижити.
Пологи в Наталі Васильєвої пройшли без ускладнень. Але на другий день дитина посиніла, опухла, почала задихатися. Із Дніпродзержинська її доправили вертольотом до Дніпропетровська. Лікарі визначили, що в хлопчика порвана аорта. У нижній частині тулуба не було кровообігу. Не працювали нирки, печінка та інші органи. Вирішили терміново робити операцію. Кардіохірурги діагностичного центру Дніпропетровської області  оперували 8 год. Із новонародженим пацієнтом мали справу вперше. Аорту відновили. Кровообіг повернувся до норми. Після операції Микита був у лікарні понад вісім місяців. На початку листопада його виписали.

Зараз ви читаєте новину «Дівчинці у серце вживили протез». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути