середа, 16 грудня 2009 07:31

Дитячу кімнату зробили у підвалі

Жителі 5-поверхівки в місті Берегове Закарпатської області відремонтували закинутий підвал і облаштували в ньому дитячу кімнату.

Будинок на околиці, по вул. Мужайського, 107. Кажуть, то найстаріша багатоповерхівка, 40 років тому з неї почали зводити спальний район. Подвір"я чисте, доріжки заасфальтовані, територія огороджена.

— , — каже 45-річний Олексій Калакуцький, відкриваючи металеві двері до підвалу. На них намальовані усміхнені білі привиди. Усередині чисто, на стінах зображені Колобок, барон Мюнхгаузен і Попелюшка.

Приміщення розділене. В одному кутку на підлозі лежить матрац. Це територія малюків, які поки що не ходять. В іншому — столи та стільчики. На них старші діти складають пазли й конструктори. У кімнаті граються в доньки-матері 8-річна Діана Кінденко і Зіта Грейта, 6 років. Діана каже, тут цікавіше, аніж у школі.

Олексій Калакуцький із друзями вичистив і відремонтував підвал за два місяці.

— Задум виник у дружини Надії та сусідки Вікторії Поліщученко, — пояснює. — Одного вечора сиділи на лаві, заговорили, що робитимуть діти й онуки взимку. Подумали, чому не використати один із підвалів для дітей.

— Важко уявити, що було в цьому підвалі! — згадує Олексій. — Фекалій плавало по пояс! Там прописалися стаї комарів, щури жили. Вивезли вісім камазів ґрунту. Потім поставили нову вентиляцію, провели каналізацію, водопровід, зробили заземлення, освітлення. Опалюється підвал автономно.

Із керівництвом місцевого жеку конфліктували — ті допомагати не хотіли. Тому жителі створили об"єднання співвласників багатоповерхівки, а керувати ним узявся Олексій Калакуцький. Зареєструвати документи допоміг мер Берегового Іштван Гайдош. На облаштування дитячої кімнати Олексій витратив 30 тис. грн. Також відновили дім, вклавши в нього 250 тис. грн. Відремонтували під"їзди, перекрили дах, замінили електропроводку, водяні стояки, облаштували подвір"я.

Грошима допомогли ділові партнери Калакуцького із Німеччини. Каже, розповів їм про плани і попросив допомоги фінансово. Ті підтримали. Він заробляє, доставляючи сільськогосподарську техніку з Німеччини. Має двох синів. Старшому Тарасу 3 роки, молодшому Олексію 6 місяців.

На вул. Мужайського живе нещодавно. Пригадує, що був шокований, коли потрапив сюди вперше.

— Двері — вибиті! Під"їзд — обгажений! Бомжі! Цигани! П"яті поверхи протікають! Перші — в гавні плавають! Жах! Як можна жити в інфекціях і кричати, що Ющенко їм у цьому винен, — дивується.

Наступного року Калакуцький із жителями хочуть облаштувати дитячий майданчик із тенісними кортами, футбольним полем та ковзанкою взимку.

Зараз ви читаєте новину «Дитячу кімнату зробили у підвалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути