пʼятниця, 24 травня 2013 06:00

Дев'ять областей постраждали через буревій

— У нас гроза почалася о десятій ранку. Сталося все моментом. Небо потемніло, буря така, що в житті не було. Вода з неба просто ллється, — розповідає 63-річний Михайло Ціних із села Горигляди на півдні Тернопільщини. 20 травня він з односельчанами пас корови над річкою Дністер. — Ішли додому, я з Михайлівною десь 4 метри попереду всіх. Тільки чую "хрусь" — і вже без пам'яті. Рука і потилиця досі болять. То вітер відірвав з верби гілку півметра в діаметрі й на нас кинув.

Сильні грози були 20-21 травня у дев'яти західних і північних областях України. Пориви шквального вітру, дощі та громовиці валили дерева, електроопори, зривали дахи. Без світла залишилися 468 населених пунктів.

73-річну Марію Соловій, яка була з Михайлом Цінихом, придавило товстим кінцем гілки.

— Як прийшов до тями, то побачив сусідку біля паркана. Жінки вже ззаду підбігли до неї — вона нічого не каже, тільки шепче "болить-болить". До хатів кілометрів два від того місця, то я ше мусів бігти кликати мужиків, щоб її перенесли, — продовжує Михайло Іванович. — "Швидка" відвезла в реанімацію. Має переламану руку, ногу і хребет потрощений — проблеми зі спинним мозком. У селі ніхто не може зрозуміти, як такій добрій людині так не пощастило. Зараз уся вулиця її чоловіку з господаркою помагає, бо він після операції.

У містечку Копичинці, за 50 км на південь від Тернополя, зірвало дах триповерхового пологового відділення лікарні й повибивало там вікна.

— Вітер був такий, що вікна навіть закриті відкривалися, — говорить дитячий лікар 56-річна Марія Туліглович. — Біля входу вдарило в вікно, аж вазонки опинилися біля порога на другій стороні коридору. В харчоблоці вікно було забите цвяхами, то рама лишилася на місці, але двійне скло розбилося вдрєбєзги. Тудою вихор зайшов усередину. Дах підняло, а потім гепнуло ним назад. З другого разу повністю зірвало. Зразу згадала, як башні в Америці падали, — картина подібна.

У відділенні лежали 12 жінок.

— Паніки не було. Ми помаленьку перевели всіх в одну велику палату — подальше від фасадних вікон. За півгодини все стихло.

Заклад продовжує працювати без даху. Верх будівлі накрили брезентом.

Письменник і музикант 50-річний Юрко Іздрик потрапив в аварію через негоду.

Близько 15.00 у вівторок їхав легковиком "пежо" з рідного Калуша до Львова. За кермом сидів його товариш Ростислав Шпук. Через 2 год. у Іздрика була запланована презентація поетичної збірки "Ю" з концертом гурту "Драмтеатр".

— За 7 кілометрів від Львова почався рясний дощ, — письменник показує ґулю й подряпини на лисині. — Ми нічого не бачили. Наш автомобіль виїхав на зустрічну смугу і зіштовхнувся з позашляховиком. Далі обидва авто вдарилися у вантажівку, відбилися і перевернулися. Страху не було. Ніхто не загинув. А от машина ремонту не підлягає.

Іздрик зловив на трасі маршрутний автобус Пустомити — Львів. На презентацію прибув вчасно.

На 22-річного В'ячеслава Добровольського із селища Томашпіль на Вінниччині впала липа.

— Онук помагав товаришу занести пакет картоплі з магазину. Дерево придавило, коли проходили біля роддому. Його вирвало з коренем, — згадує 62-річна Клара Андрущенко. — Антона гілляки зачепили, він упав і перекотився. А Славка добре прибило. Казав, таке було чуство, ніби неживий уже.

Андрущенко повідомили про нещасний випадок з онуком за кілька годин. Доти боялися казати.

— Ближче до ночі сусідка Аліна приходить із дітьми, просить сісти і не нєрвнічати. Говорить, що Славко в реанімації. Я зразу побігла, а він без сознанія лежить. Стала Господа молити, щоб врачі дали йому життя.

В'ячеслав отямився наступного дня, але не впізнавав близьких.

— Пізніше трохи відійшов. Почав шевелити руками та ногами. Через день перевели до хірургії. А спочатку врачі казали: всьо погано, бо сильна черепно-мозгова травма, — додає Клара Захарівна.

73-річну Валентину Віруцьку з райцентру Острог Рівненської області убив шматок шиферу.

У понеділок по восьмій вечора на вул. Покришкіна неподалік своєї оселі вона розмовляла з сусідкою Іриною. Коли здійнявся сильний вітер, попрощалися й хотіли розходитися.

— У цей момент вирвало з даху будинку великий шматок шиферу і кинуло на Валю. Ударило в груди, збило з ніг. Вона тільки крикнути встигла й упала, але була ще жива, — розказують сусіди. — Ми викликали медиків, бо не знали, як помогти.

Валентина Іванівна померла в лікарні. У неї були травми печінки та легенів.

У місті Коростень на Житомирщині під будинком 82-річної Галини Макітри абрикоса через вітер заблокувала вхідні двері. Уранці господиня не змогла вийти на вулицю.

— Бабушка не перелякалася. Подзвонила нам, потім — спасатєлям. Вона ж через вікно не вилізе, годи не ті, — телефоном розповідає сусідка Вікторія, 45 років. — Потім казала: жалко, що абрикосу спасатєлі розпиляли. Вона її садила, коли була мала.

У Миколи Троєвського з села Мироцьке Києво-Святошинського району Київщини намокли 5 тис. грн зарплати, які отримав 21 травня.

— Ішов додому і попав у грозу. Від траси до села десь кілометр. Пока біг, то промок весь. Сухими були хіба труси, — говорить. Щодня їздить до столиці, де працює сантехніком. — Гроші в кишені всі промокли. Цілий наступний день гладив їх.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять областей постраждали через буревій ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути