пʼятниця, 28 серпня 2009 07:51

Дешеві долари продавали один день

Автор: фото: Євген Євсєєв
  27 серпня, Київ, банк ”Форум”. Курс долара низький, але валюти немає
27 серпня, Київ, банк ”Форум”. Курс долара низький, але валюти немає

— На рівному місці заробила 42 гривні, — тішиться киянка Олександра Морозова, 36 років. — У середу, 26 серпня, їхали з чоловіком машиною. По дорозі є банк "Форум". Долар приймають по 8,10 гривні, а продають по 8,16. Поряд — банк "Аваль". Там долари купують по 8,30. Ну я, не будь дурна, стала в чергу у "Форумі". Купили 300 баксів. Занесла в сусідній банк і здала дорожче. От і маю 42 гривні менш як за годину. Шкода, що не було з собою більше гривень. Давали до тисячі доларів у руки.

$100 млн банки отримали від Національного банку минулої середи. На міжбанківських торгах долари продали за зниженим курсом, по 8 грн. НБУ зобов"язав продавати їх із націнкою не більш як 2%, тобто не дорожче 8,16 грн/$.

— Наш банк та інші установи з іноземним капіталом Нацбанк до торгів не допустив, тому ми дешевих доларів не продаємо, — пояснює телефоном менеджер центрального відділення "Райффайзен банку Аваль".

26 серпня долари по 8,16 грн продавали Ощадбанк, "Форум", "Універсал банк", "Донгорбанк", "Альфа-банк".

До обмінника "Універсал банку" одразу вишикувалися черги. В одні руки продавали валюти до 8 тис. грн. Така постанова Нацбанку, пояснювали касирки. Щоб у чергу не ставали двічі, від клієнтів вимагали показувати паспорти.

Киянина Бориса Кравченка, 46 років, про дешеву валюту попередила знайома касирка з "Альфа-банку". Він узяв $900. Відніс в "Укргазбанк" і здав по 8,45 грн/$.

— За ранок заробив 261 гривню, — усміхається. — Я ще й родичів прихопив.

Дешевої валюти 26 серпня вистачило на кілька годин. Наступного дня долари продавали за звичним курсом, по 8,50 грн.

Нацбанк непрозоро продає валюту за низьким курсом, вважає керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 30 років:

— У багатьох комерційних банках навіть не знали, що можна буде отримати валюту дешево. Скидається на те, що продали банкам, що належать своїм людям. А може, ці викиди долара — акт відчаю. Нацбанк не може втримати стабільність гривні, намагається хоч якось рятувати ситуацію. Тому й викинув готівкові долари.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві долари продавали один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути