середа, 11 січня 2012 06:00

Депутати назбирали 200 тисяч гривень на браму палацу Потоцьких

Депутати Івано-Франківської міської ради вирішили власними коштами відремонтувати в'їзну браму палацу Потоцьких, що на вул. Шпитальній, 5. Це єдина автентична споруда в стилі бароко, яку ще можна врятувати. Інші будівлі комплексу зношені на 80%.

З пропозицією здати гроші до депутатів звернувся голова бюджетної комісії "свободівець" Роман Онуфріїв, 37 років. Сам дав 10 тис. грн. Його підтримали 18 депутатів. Назбирали 200 тис. грн. Для реставрації необхідно 280 тис. грн.

— Ми просили в уряду 80 мільйонів гривень на пiдготовку та святкування 350-рiччя мiста, що вiдзначатимуть у травнi цього року. Частину коштів планували на браму. Втім грошей не отримали, — каже секретар міськвиконкому 33-річний Руслан Марцінків.

Ініціативу підтримав і мер Вiктор Анушкевiчус, 49 років. Пожертвував свою мiсячну зарплату — до 8 тис. грн, і 10 тис. дав вiд членiв своєї сiм'ї.

Палац Потоцьких — пам'ятка архiтектури XVII ст. Останні кількадесят років тут розмiщувався вiйськовий госпіталь. Зараз будівля порожня. У будинках вибиті вікна, протікає стеля, тріскаються стіни й заростає сад. Жодних відновлювальних робіт не проводять. Парадна брама, яку вважають одним із символів Івано-Франківська, ось-ось впаде туристам на голови.

— Я обійшов усі споруди — це купа розвалин, що не підлягають ремонту. Єдине, що можна й потрібно відреставрувати — це брама, — каже голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

Браму хочуть встигнути реконструювати до 350-річчя Івано-Франківська. Гроші депутати збиратимуть також на наступних засіданнях сесії.

Зараз ви читаєте новину «Депутати назбирали 200 тисяч гривень на браму палацу Потоцьких». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути