пʼятниця, 16 жовтня 2015 06:00

"Чтобы поставить штамп, нужно заплатить больше двух тысяч гривен"

— Дочку рожала в третьем роддоме. Год назад, чтобы попасть туда, нужно было платить взятки. Теперь свободно, — каже 24-річна Юлія Чеченєва з Донецька. — Обіцяли дати довідку з українською печаткою, а видали — від ДНР. Кинулися оформити свідоцтво про народження через знайомих на звільненій території. Але ту довідку ніде не приймають.

— Хотіла оформити російський материнський капітал. Але він донецьким теж неположений. Бо, за російським законодавством, моєї дитини не існує, — продовжує Юлія. — Через їхній суд маю довести, що дійсно народжувала. Маю сама організувати приїзд лікарів на слухання, зібрати свідчення чоловіка, сусідів, які бачили, що я вагітна. Тепер навіть не можу виїхати з окупованої території. Подруга поїхала в Дніпропетровськ перед родами, без проблем оформила допомогу на дитину, свідоцтво про народження.

— Муж умер полгода назад. Выдали свидетельство о смерти от ДНР. Забрали украинский паспорт и все его документы. А месяц назад пришло оповещение, что муж взял кредит в банке в Днепропетровске. Я им показываю свидетельство о смерти — не верят. Даже могилу фотографировала, — розповідає донеччанка 55-річна Надія Пріщенко.

— У врачей есть старые печати, которые Украина признает. Чтобы поставить штамп, нужно заплатить 6 тысяч рублей — это больше двух тысяч гривен, — розповідає 43-річна Ніна Сороченкова з Макіївки на Донеччині. Її донька народила два місяці тому. — Але тоді виникає інша проблема. Ми поставили той штамп, у Харкові оформили свідоцтво про народження внучки. А назад, на окуповану територію, доньку з дитиною не пустили. Сказали: дочці можна в'їжджати, а внучці — ні. Тепер знімаємо квартиру в Харкові за 4 тисячі гривень. Я живу на два міста, бо працюю в Макіївці. Тішить лиш те, що отримали допомогу на дитину.

У соцмережах пропонують допомогу, щоб оформити українські документи. Зробити паспорт коштує 2,5 тис. грн, свідоцтво про народження й одруження — 1700 грн. Треба зібрати й віддати пакет документів посередникам. Термін оформлення — до двох місяців.

— Багато оформляють паспортів, свідоцтв про народження і смерть. Менше свідоцтв про одруження, ще жодного не було про розлучення. Часто просять зробити довідку переселенця, — говорить 37-річний юрист Юрій Мілянич. Півроку допомагає оформляти документи жителям окупованих територій. — Моя робота побудована на зв'язках. Якщо треба свідоцтво про народження, домовляюся з київськими лікарями, щоб написали, ніби жінка народила там у лікарні. Все проводять офіційно. Із цією довідкою йду в рагс. Коли потрібен паспорт, людину маємо приписати на українській території. Маю дві квартири, де приписані вже понад 100 осіб. Важко з тими, хто виходить на пенсію. Останній рік роботи їм не зараховують, бо відраховували податки на окупованій території. Не хочуть оформляти пенсійне посвідчення. Проблематично відновити втрачені документи. В мене є кілька клієнтів, які загубили паспорти. Інших документів, що підтверджують особу, не мають. У ДНР їм видають тимчасову довідку. Виїхати з нею з окупованої території неможливо. В одного чоловіка паспорт пошкодило під час обстрілу. Ми його по клаптиках скотчем склеювали, аби можна було замінити.

6 105 дітей народилися протягом січня-серпня у самопроголошеній ДНР. У ЛНР — 2 736. Дані надають тамтешні служби статистики. Торік на окупованих територіях Донеччини з'явилися на світ 13 222 дитини, Луганщини — 5 674. За шість місяців у Донецьку померли понад 18 тис. осіб. У Луганську — близько 8 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Чтобы поставить штамп, нужно заплатить больше двух тысяч гривен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути