четвер, 26 березня 2020 07:55

Надзвичайну ситуацію оголосили по всій країні

Автор: REUTERS
  Кравці шиють захисні маски в майстерні українського підприємства ”Авіація Галичина” у Львові 24 березня. Виробляють до чотирьох тисяч масок на день. До карантину тут шили тільки светри, дощовики, куртки, футболки, сукні, шапки й піжами
Кравці шиють захисні маски в майстерні українського підприємства ”Авіація Галичина” у Львові 24 березня. Виробляють до чотирьох тисяч масок на день. До карантину тут шили тільки светри, дощовики, куртки, футболки, сукні, шапки й піжами

Кабінет міністрів України на засіданні уряду 25 березня через поширення коронавірусу запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні. Він діятиме 30 днів. Карантин продовжили до 24 квітня.

У столиці заборонили користуватися дитячими майданчиками, в супермаркетах має бути не більше однієї людини на 10 кв. м. У продуктові магазини не пускають більш як одну-двох людей одночасно. Мають бути в масках. Містом їздять машини з гучномовцями. Людей просять не виходити на вулиці без потреби.

За порушення правил карантину передбачений штраф від 17 тис. до 51 тис. грн, арешт до трьох місяців або позбавлення волі на три роки.

Станом на ранок 25 березня в Україні коронавірус підтвердили у 113 людей. Померли четверо — в Житомирській, Чернівецькій, Івано-Франківській і Тернопільській областях. Найбільше хворих на Буковині та в Києві — 38 і 31 особа.

В Італії від недуги померли три українки: 61-річна Галина із міста Романо ді Ломбардія та Раїса Малишева, 65 років, яка проживала в місті Ровато. Третя 59-річна українка жила у провінції Бергамо.

— У Харків їхатиму "Бла-бла-каром". Це єдиний спосіб добратися додому. Водій бере 300 гривень. Стільки коштував би і квиток на потяг, — розповідає 20-річна Лілія Красимова. Йде із яскравою синьою валізою площею біля центрального залізничного вокзалу в Києві 18 березня. Це перший день, коли в Києві не працює метрополітен і скасовані приміські та міжміські поїзди й автобуси.

— Винаймала квартиру, працювала в торговельному центрі. Тепер втратила роботу, — продовжує Лілія. — Повернуся у столицю, коли знову все відкриють.

На вході до вокзалу чергують двоє поліцейських. У приміщенні черги до двох кас. Люди прийшли здавати квитки. Жінка в медичній масці намагається пройти повз натовп.

— А куди це ви? Не видно, що люди стоять? — говорить до неї один чоловік.

Жінка повертається в кінець черги.

О 16:15 у приймальні київського "Консультативно-діагностичного центру" Солом'янського району — один пацієнт. Йому міряють температуру безконтактним термометром.

— Стандартна процедура. Без неї сюди не можна заходити, — каже медсестра Євгенія Білик, 59 років. — Якщо температура вище норми — проводимо людину у спеціальний кабінет.

— Пацієнтів не побільшало, — каже завідувачка поліклініки Ольга Ярошенко. На шиї червоне намисто і золотий ланцюжок. — Тестів для перевірки на коронавірус не маємо.

Із 23 березня у Києві скористатися наземним транспортом можуть тільки медпрацівники, аптекарі, продавці продуктових магазинів, поліцейські, рятувальники і робітники стратегічних підприємств. На вході в автобуси, тролейбуси і трамваї мають показувати посвідчення.

В обід людей немає на жодній із п'яти зупинок по дорозі до станції метро Шулявська. Частина киян добираються на роботу пішки, або велосипедами.

Біля Індустріального мосту на лавці сидить 22-річний Сергій Коваленко. Пропустив автобус від роботи. Працює на Новій пошті.

— В нас організували транспорт, що розвозить працівників. Але машина біля мене не спинилася, — каже. — На роботі паніки немає. Тільки посилок стало трохи менше.

Біля зупинки швидкісного трамваю тхне хлоркою. Каса зачинена. Біля турнікетів — охоронець у чорному пуховику.

— Нас постійно перекидають чергувати на нові місця, — говорить 24-річний Віталій. — Видали посвідчення для проїзду. Конфліктів із пасажирами не було.

Повз охоронця проходить лікар ветеринарної медицини в Держпродспоживслужбі 35-річна Наталія Володимирівна. Показує пропуск.

— На роботу добираюся трамваєм або пішки. Останній спосіб інколи швидший, бо транспорт ходить раз на годину. І ніде немає його графіку руху, — каже.

У трамвай заходять через передні двері. Поліцейські в масках перевіряють посвідчення і пропускають у салон трьох людей. Більше з однієї зупинки пасажирів брати не можна.

— Я своєї черги 40 хвилин чекаю, — говорить 49-річна Тетяна з Укрпошти. — Вранці довелося брати таксі. А грошей за це ніхто не повертатиме.

Навколо "Макдональдзу" на вул. Георгія Кірпи натягнута стрічка. У супермаркеті "Новус" охоронець просить одягати разові рукавиці й користуватися антисептиком.

— Із початку карантину в нас удвічі впали замовлення піци. Раніше її брали до 50 разів у день, — каже пекарка "Мегамаркету" на вул. Вадима Гетьмана 44-річна Леся Каріманова.

Із початку карантину і введення обмежень у роботі транспорту в містах почастішали конфлікти між пасажирами й водіями.

19 березня в Миколаєві люди побили водія трамвая за відмову везти більш як 10 людей, за правилами карантину. У Києві цього ж дня з салону викинули чоловіка, який закашляв.

Наступного дня в Кам'янці-Подільському на Хмельниччині містяни закидали камінням маршрутку. Розбили лобове скло.

Про побиття водіїв повідомили в Харкові й Одесі. У райцентрі Фастів на Київщині люди перекривали колію. Вимагали, аби потяги спинялися і підвозили їх до роботи.

Зараз ви читаєте новину «Надзвичайну ситуацію оголосили по всій країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути