вівторок, 04 липня 2017 07:55

Чотирьох людей убило блискавкою

Автор: www.facebook.com
  Дах від сумської митниці накрив сусідню будівлю під час буревію 1 липня
Дах від сумської митниці накрив сусідню будівлю під час буревію 1 липня

Злива з градом, грозою і шквальним вітром пройшла в Україні 1 липня. Без світла залишилися 745 населених пунктів у шести областях, пошкоджені дахи у 260 житлових будинках. 17 людей отримали травми. У містах погано ходив громадський транспорт. Із запізненням на 30–40 хв. на залізничні станції прибували потяги.

Найбільше постраждали Сумська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Волинська та Київська області.

У селищі Вознесенське Золотоніського району на Черкащині буревій повалив бункер для зберігання зерна на підприємстві "Нібулон". Металеву конструкцію завважки 115 т відніс за 150 м — у бік залізничної станції Пальміра. Потяги пустили за іншими маршрутами.

— Негода знищила в районі 400 гектарів кукурудзи, посіви сої і пшениці, — говорить 44-річний Ігор Колодка з депар­таменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації. — Знищені посіви і в Канівському, Драбівському та Уманському районах. За першу добу обстеження виявили пошкодження 7 тисяч гектарів посівів. Збитки ще підраховуємо.

У Сумах буревій валив дерева, зривав дахи з будинків, обривав електродроти. Сильний град пошкодив автомобілі.

— Навіть не згадаю, коли влітку у місті був такий апокаліпсис, — говорить 27-річна Інна Боровецька. — Негода застала мене на вулиці. За кілька метрів від дерева відірвало здоровенну гілку. Якби ховалася під ним — загинула б. Добре, що забігла в під'їзд будинку.

У Луцьку вітер пошкодив тролейбусні лінії й обірвав електродроти. У селищі Березна Менського району на Чернігівщині пронісся смерч. Двох дітей вітер підняв угору на кілька метрів. Потім вони впали на землю. Одна дитина травмувалась і перебуває в ­лікарні.

На 3 липня електропостачання відновили у 530 населених пунктах.

29 червня буревій пронісся Західною Україною. Від ударів блискавки загинули четверо людей — у Львові та Волинській області.

У Львові 9-річний хлопчик і 33-річний чоловік відпочивали на озері. Від дощу сховалися під деревом. У нього влучила блискавка і пройшла крізь стовбур. Обидва загинули. Ще двоє людей отримали сильні опіки.

— Блискавка влучила — і всі четверо попадали. Мої знайомі набрали "швидку", — говорить очевидець 48-річна Ольга Якіш. — Медики приїхали за 20 хвилин і констатували смерть хлопчика й чоловіка.

— Двоє людей, що вижили — це батько з 10-річним сином. Хлопчик має незначний опік від ланцюжка на шиї, а в тата інфаркт, — каже головний лікар 8-ї лікарні Львова Василь Обаранець, 53 роки.

У селі Поступалець Ратнівського району на Волині від блискавки загинули брат і сестра — 11-річний Олександр і 14-річна Ірина Ліхмани. Вони були на пасовиську.

— Діти гарно вчилися. Іринка добре співала, а Сашко брав участь в олімпіадах із математики, — каже сільський голова Сергій Борисюк, 52 роки. — Того дня їхня сім'я пасла отару. Зранку — старша сестра. Потім молодші її замінили. Коли почалася негода, мати побігла дітей забирати. А вони вже мертві.

Цього тижня в Україні температура знизиться до +25°С. Уночі — до +14°С. Великих дощів, шквалів і буревіїв не буде, прогнозують синоптики.

Зараз ви читаєте новину «Чотирьох людей убило блискавкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути