четвер, 12 січня 2012 00:45

Чотири ікони вкрали перед Різдвом

Автор: фото з архіву колекціонера Олександра Молодого
  Дерев’яна ікона Святого Миколая XVII століття українського художника Івана Рутковича. Її та ще три образи злодії винесли з дерев’яного храму у селі Волиця-Древлянська Буського району на Львівщині. Ціна однієї ікони становить щонайменше 50 тисяч доларів
Дерев’яна ікона Святого Миколая XVII століття українського художника Івана Рутковича. Її та ще три образи злодії винесли з дерев’яного храму у селі Волиця-Древлянська Буського району на Львівщині. Ціна однієї ікони становить щонайменше 50 тисяч доларів

Чотири дерев'яні ікони XVII ст. вкрали з церкви Вознесіння Господнього у селі Волиця-Деревлянська Буського району на Львівщині. Це образи Святого Миколая, Богородиці Одигітрії, Христа Пантократора та Вознесіння Господнього.

— Вранці 7 січня я відкрив церкву до різдвяного богослужіння і ледь не зомлів, — розповідає 57-річний Михайло Затхей, паламар церкви. — Ікони, які висіли навколо іконостаса, зникли. Подзвонив у міліцію. Звідти приїхали за пару годин. Отець таки провів богослужіння. Настрою святкового у вірян не було, але що ж робити — треба і Різдво відзначити. Злодії винесли ікони через чорний вхід. Там був зламаний замок. Ікони великі, мають 1,2 на 0,8 метра, масивні. Мабуть, злодіїв було не менш як четверо, інакше не справилися б. Й автомобіль, певно, великий мали.

Найближча хата до церкви — за 200 м. Селяни нічого підозрілого не чули. Востаннє бачили ікони 4 січня, коли закривали церкву перед святами.

Дерев'яний храм Вознесіння Господнього — національна пам'ятка архітектури XVI ст. Належить Українській православній церкві Київського патріархату. Там немає сигналізації, відеоспостереження. Двоє вхідних дверей закривали на звичайні замки із колодками.

— Ці ікони — найкращі роботи художника Жовківської школи іконопису Івана Рутковича, — каже львівський колекціонер Олександр Молодий, 37 років. — Люди, які їх викрали, або працювали на замовлення, або достеменно знали їхню мистецьку і фінансову вартість. На місці злочину правоохоронці знайшли ватні тампони із хімічним розчином. Це свідчить про те, що злодії перевіряли автентичність ікон на місці.

Колекціонери оцінюють вартість кожного образу у $50 тис. Міліціонери порушили кримінальну справу.

У церкві залишився різьблений іконостас Івана Рутковича 1680-1682 років, підписаний і датований. Він був позолочений 1931-го і реставрований наприкінці ХХ ст. Викрасти його можна було б лише частинами.

Зараз ви читаєте новину «Чотири ікони вкрали перед Різдвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути