Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2019 05:31

"Чіпляються навіть до ком, аби дали хабара"

На непідконтрольну територію Донецької області завезли 500 тис. бланків для оформлення російських паспортів. Видають з 1 квітня. Насамперед отримають військові й держ­службовці, потім — пен­сіонери.

Інформацію про видачу російських документів неофіційно підтверджують російські ЗМІ й окупаційна влада. Заявляють, що видача паспортів пов'язана з виборами в Україні. Бояться, що до влади прийде проукраїнський президент.

— Організовують спеціальні мобільні відділення з оформлення та видачі російських паспортів поблизу контрольно-пропускних пунктів, — пише у своєму Телеграм-каналі журналіст 33-річний Семен Пегов. — Видаватимуть не внутрішні російські паспорти, а закордонні. У рамках проекту спрощеної системи отримання громадянства для співвітчизників, що схвалив торік Володимир Путін.

Закордонний паспорт автоматично дає право називатися громадянином Росії. Аналогічні документи РФ видавала в Абхазії та Південній Осетії. З паспортом можна їхати за кордон, офіційно влаштуватися на роботу, бронювати квитки та готелі.

— Оформити коштує 260 тисяч рублів (109 тис. грн. — ГПУ). Виплачувати можна частинами протягом дев'яти місяців, — каже 43-річний Олексій Юрійович. Прізвище не називає. Займається в ДНР оформленням документів. — Ми не видаємо паспорти. Тільки консультуємо. Допомагаємо швидко пройти міграційну, лікарню, податкову. Це потрібно зробити самому. Але вже буде без черг. За рік потрібно відвідати Росію до п'яти разів. Жити на її території не обов'язково. Достатньо кількох днів перебування, щоб "відмітитися".

За три місяці можна оформити посвідку на постійне місце проживання, ідентифікаційний номер, медичну страховку. У кожній окупованій області охочих мати паспорт Росії — 1000 людей. Влада РФ на кожен регіон дає сотню квот на його отримання.

— Якщо тільки зараз подати документи, то треба записатися в чергу на липень, — говорить Олексій Юрійович. — За один-два місяці дають відповідь. Декому відмовляють. Якщо неправильно оформив заяву, можуть не дати дозвіл на проживання. Чіпляються навіть до ком. Це робиться, аби дали хабара. Обов'язково треба здавати іспит на знання російської мови.

Жителям окупованого Криму обіцяють допомогти оформити паспорт Росії за 43 258 грн. Пропозицію розмістили на порталі оголошень OLX. Обіцяють швидке оформлення російського громадянства, повний юридичний супровід. Оплата здійснюється поетапно.

Із 29 березня у Росії набула чинності поправка до закону "Про громадянство РФ". У ній ідеться, що іноземці та особи без громадянства це робитимуть за спрощеною системою. Їм не потрібно підтверджувати наявність грошей на особистих рахунках або мати офіційну роботу. Досить знати російську на розмовному рівні.

За цією схемою, іноземцям необов'язково відмовлятися від свого громадянства.

— Не можу отримати російський паспорт уже четвертий рік. Придумують якісь відмовки у міграційній службі, — каже 57-річна Людмила Кірпіч. Живе в окупованому Сніжному. — Донька з дітьми, коли почалися бойові дії, переїхала до Волгограда (Російська Федерація. — ГПУ). Зробила посвідку на постійне місце проживання, згодом — паспорт. Це зайняло рік. Тоді на хвилі сильних обстрілів на Донбасі влада Росії роздавала майже всім документи.

— Спочатку не хотіла їхати до доньки, бо дім нема на кого залишити. 2016-го подала документи у місцеву міграційну, але досі немає відповіді. Просять постійно додаткові документи привезти, поставити підписи. Обов'язково перевіряють, щоб я деякий час знаходилася на території Росії. Два рази на півроку їжджу до Волгограда. Квиток на автобус в один кінець обходиться у 620 гривень.

У паспортному столі Сніжного про російські паспорти ніхто не чув. Просять звернутися по консультацію до Федеральної міграційної служби Ростовської області.

— Отримають паспорт РФ — вважатимуться окупантами для нашої держави, — каже політолог Богдан Мірошников, 24 роки.

— Якщо на Донбасі видаватимуть ці документи, повторимо сценарій Абхазії, Південної Осетії та Придністров'я. Росія заявить, що діє за положенням Статусу ООН щодо прав націй на самовизначення.

Дії країни-агресора можна розцінювати, як запобіжні заходи щодо недопущення проведення через Раду безпеки ООН рішення про введення миротворчого контингенту в зону конфлікту на українсько-російську частину державного кордону, який не контролюється Україною. Після паспортизації Путін казатиме про місцевих із російськими паспортами, яких "ущемляють".

Окупанти видають свої паспорти, як і в Україні — з 14 років. Документ виготовляється 45 днів. Міняють паспорт у 20 та 45 років.

Зараз ви читаєте новину «"Чіпляються навіть до ком, аби дали хабара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути