четвер, 06 травня 2021 00:00

Ціна на газ не змінюватиметься рік

Із 17 травня місце проживання можна буде змінювати через сайт "Дія". Прописатися дозволять у власному й орендованому житлі. Зараз для цього необхідно особисто звертатися із заявами в Центри надання адміністративних послуг чи до місцевих рад.

— Зміна місця проживання — найпопулярніша послуга в Україні. Але складна. Треба витратити тижні, аби зібрати купу довідок, — каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, 30 років. — Тепер треба буде лише заповнити заяву у "Дії". Якщо ви власник житла — реєстрація відбудеться автоматично. Якщо орендар, то господарю прийде на пошту або мобільний додаток "Дія" посилання. Він може перейти за ним і погодити прописку. Без відома хазяїна реєстрація неможлива.

Для підтвердження місця прописки власник нерухомості має затвердити заяву власним електронним підписом. Його можна буде замовити із середини травня.

Реєстрація займатиме хвилин 15.

— Кожен третій українець живе не за пропискою. Мільйони людей її не мають. Зможемо побачити — як і де насправді мешкають громадяни, — додає Федоров.

Дані про нову реєстрацію призовників автоматично йтимуть у військкомати.

Усіх споживачів газу з 1 травня автоматично ­перевели на річний тариф. Газопостачальні компанії прописали фіксовану вартість палива на наступні 12 місяців. Користувачі можуть подати заяву і перейти на місячний, сезонний або квартальний план. Ціна для них змінюватиметься після його закінчення.

Найнижчу річну вартість запропонувала державна компанія "Еводатрейд КП Луцькводоканал" — 7,88 грн за кубометр. Черкасигаззбут і Уманьгаззбут братимуть по 7,89 грн. Нафтогаз пропонує купувати паливо по 7,96 грн. за "куб". Решта 54 постачальники просять від 8,2 до 14 грн за кубометр. 22 компанії пропонують купувати газ у травні за тарифами, які нижчі за вказані в річному плані.

— Річна ціна на газ загалом відображає ринкову вартість ресурсу. На європейських біржах вона становить 7,4–7,6 гривень за кубометр, — каже експерт з енергетики Юрій Корольчук, 40 років. — На це орієнтуються газзбути. Сюди варто додати ще плату за доставку і розподіл палива. 8–10 гривень за "куб" — це справедлива ринкова ціна для населення. Але є питання до Нафтогазу. Вони купують державне паливо в Укргазвидобування по 2,8 гривень за "куб", а перепродують у кілька разів дорожче.

Аби ціна на газ була меншою за ринкову практично на половину — "Нафтогаз" має продавати паливо вітчизняним газзбутам, а не на європейських біржах.

Нова станція медичної авіації запрацювала в Києві з 1 травня. Вертольоти "Ейрбас Н-145" з бригадою лікарів забиратимуть тяжкохворих людей із Київської, Він­ницької, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Чернігівської областей.

Вилітатимуть у випадках травм хребта, проникаючих поранень, травматичних ампутацій кінцівок, при інсультах. Або якщо пацієнт упав з висоти чи потрапив в автомобільну аварію. Забиратимуть людей із місць стихійних лих.

Місяць тому подібну станцію відкрили у Львові.

— Двох станцій мало. Такі гелікоптери повинні працювати в кожному регіоні, — каже ексміністр охорони здоров'я 55‑річний Олег Мусій. — Оптимальна відстань від бази до пацієнта, а потім до лікарні має бути в межах 150 кіломет­рів. А у нас є всі 700. Повітряні "швидкі" дорогі в облаштуванні та обслуговуванні. Треба зараз виділити хоча б 2 мільярди гривень, щоб санавіація стала загальноукраїнською.

На роботу медичних вертольотів цьогоріч виділили 30 млн грн.

21 травня стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Триватиме до 15 червня. Додаткове ЗНО пройде з 29 червня по 17 липня.

До нього допустять учасників, які не змогли вчасно зареєструватися на першу сесію, бо були у тюрмах, живуть на тимчасово окупованих територіях, брали участь в операції Об'єднаних сил на Донбасі. Мають зареєструватися на участь із 6 по 18 травня.

Складатимуть тести з хімії, іноземних мов, математики, української мови і літератури, історії України, фізики, біології, географії. На основну сесію записалися 390 тис. людей.

ЗНО почнеться 21 ­травня тестом із хімії, завершиться 15 червня іспитом з географії.

— Учасники повинні мати по дві-три захисні маски, респіратор, — каже заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. — Якщо в когось виявлять підвищену температуру — матиме право подати документи на додаткову сесію.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ не змінюватиметься рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути