пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:40

Cибірську виразку виявили у п'ятьох людей

П'ятьох людей госпіталізували з діагнозом "сибірська виразка" у селі Міняйлівка Саратського району на Одещині 2 жовтня. Шкіра на їхніх руках вкрилася гнійними ранами.

Заразилися від інфікованої корови, яку різали в односельчанки.

— У тої хазяйки худобина перестала їсти. Жінка купила антибіотики, але корова все одно злягла, — говорить сільський голова Ліліан Дікусар, 41 рік. — Господиня покликала сусідів, щоб забити тварину і запакували м'ясо в морозильну камеру. Всі мали невеликі порізи на руках, бо напередодні збирали в полі кукурудзу. Через ті ранки інфекція потрапила в організм. У хворих піднялася температура, з'явилися виразки.

Із 5 жовтня у Міняйлівці оголосили двотижневий карантин. На в'їздах у село стоять бійці Національної гвардії та працівники поліції. Перевіряють машини. Забороняють провозити м'ясні й молочні продукти. Якщо протягом цього часу нових випадків зараження сибірською виразкою не буде, — блокпости знімуть.

У кожному дворі ветеринари вакцинують тварин. Завезли близько 100 тис. доз ліків.

— Прививають свиней, котів, собак. Уся живність описується, — продовжує Дікусар. — Збудник міг бути завезений. Можливо, інфекція потрапила у землю пасовища. Тому на луг, де паслася хвора корова, череду не ганяємо. Землю рекультивують і дезінфікують.

Сибірська виразка — інфекційна хвороба тварин і людей. Проявляється ранами на шкірі. Може вражати легені, кишки — викликати їх гниття. Призводить до смерті. Бактерія зберігається у землі біля скотомогильників, де поховані заражені тварини. Їх у країні понад 13 тис.

— Шпора сибірської виразки зберігається понад 200 років. Тому ні в якому разі до скотомогильників не можна допускати тварин, — говорить голова київської Державної служби із питань безпечності та якості харчових продуктів та захисту прав споживачів Олег Рубан, 45 років. — Бактерія потрапляє в організм крізь ранки, слизові оболонки та повітряно-крапельним шляхом. Випадки зараження поодинокі, але є.

Вживання м'яса хворої тварини без хімічної обробки — теж може призвести до інфікування.

Востаннє спалах сибірської виразки фіксували в Черкаській області 2012 року. Там теж заразилися люди, які різали тушу.

33 школярі райцентру Тиврів Вінницької області захворіли на кір. У школах населеного пункту оголошений карантин. З початку року занедужали 31 954 людини — 12 874 дорослих і 19 080 дітей.

На менінгіт захворіли підлітки

10 підлітків із різних шкіл міста Суми захворіли на менінгіт. Усіх поклали в лікарню. Тяжких пацієнтів немає, кажуть у міській дитячій лікарні ім. Святої Зінаїди.

— Це не той менінгіт, що потребує оголошення карантину, — говорить заступник головного лікаря Вікторія Бугаєнко, 44 роки. — Ця хвороба трапляється в середньому кожні п'ять років.

До недуги могло призвести різке похолодання і слабкий імунітет дітей, за попередніми висновками.

Менінгіт — інфекційне захворювання, яке передається через повітря. Може призвести до запалення мозку.

Зараз ви читаєте новину «Cибірську виразку виявили у п'ятьох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути