вівторок, 01 червня 2010 05:32

Черновецький забув імена засновників Києва

Автор: фото: Володимир Палилик
  Мер Києва Леонід Черновецький на відкритті відреставрованого пам’ятника Кию, Щеку, Хориву та Либеді 28 травня в Старонаводницькому парку столиці. Присутні розсміялися, коли він забув імена засновників міста
Мер Києва Леонід Черновецький на відкритті відреставрованого пам’ятника Кию, Щеку, Хориву та Либеді 28 травня в Старонаводницькому парку столиці. Присутні розсміялися, коли він забув імена засновників міста

"По радіо казали, що сьогодні пам"ятник відкриють. От ми і прийшли квіти закинуть", — каже киянин Сергій Водотієць, 26 років. 28 травня він побрався з 19-річною Олександрою. Ці молодята стали першою парою, яка поклала квіти біля підніжжя відреставрованого пам"ятника засновникам Києва.

Човен зі скульптурами засновників міста — Кия, Щека, Хорива та їхньої сестри Либіді стоїть у Старонаводницькому парку столиці. Це один із символів міста. 23 лютого човен обвалився. Щек і Хорив упали на землю. Кий і Либідь залишилися стояти. Пам"ятник реставрували три місяці і п"ять днів. Минулої п"ятниці його відкрили.

О 13.48 у парк під"їжджає мер столиці Леонід Черновецький, 59 років. Каже вітальне слово. Забуває імена засновників.

— Как я и обещал, ко дню Киева мы открываем полностью отреставрированный самый главный памятный знак Киева, памятник основателям Киева: Хориву, их сестре Ще... Кию, — каже Черновецький під сміх двох сотень присутніх. Після секундної паузи він виправляється. — Щеку и их сестре Лыбеди.

Через 10 хв. мер залишає парк. До пам"ятника підходять пари молодят із квітами. За київським звичаєм вони стають спиною до човна і кидають на пам"ятник букети.

На реставрованому монументі не залишилося жодних слідів пошкодження.

"Мы открываем памятник основателям Киева: Хориву, их сестре Ще... Кию"

— У середині скульптур новий бетон, який має гідроізоляційні властивості, — запевняє начальник управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко, 52 роки. — Щоб там не збирався конденсат, ми зробили дренаж. Вода стікатиме в басейн. Реставрація обійшлась у 4 мільйони гривень. Ці гроші взяли в кредит у банку "Хрещатик". Їх повертатимемо з міського бюджету. Думаю, пам"ятник прослужить не менше 100 років.

Щек і Кий тримають у руках нові списи. Старі від падіння зламалися. Фігури засновників Києва і човен покрили антикорозійною речовиною. Біля підніжжя пам"ятника замінили кілька гранітних плит подіуму і відремонтували фонтан.


Зараз ви читаєте новину «Черновецький забув імена засновників Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути