вівторок, 07 жовтня 2008 07:07

Чернівці відсвяткували 600 років

Автор: фото: Василь Кияшко
  Чернівчани та гості міста розглядають торт довжиною шість метрів, спечений кондитерами на День міста. 4 жовтня 2008 року
Чернівчани та гості міста розглядають торт довжиною шість метрів, спечений кондитерами на День міста. 4 жовтня 2008 року

У суботу та неділю буковинська столиця відзначила 600-річчя. Останній тиждень місто було схоже на велетенський цех, де працювали навіть уночі.

Святкові заходи проводилися одночасно на всіх чотирьох площах міста. На Центральній відкрили алею гербів міст-побратимів. Шестиметровий торт запропонувало кондитерське підприємство "Клепсидра". На Соборній площі — спартакіада, на Театральній — квіткова виставка та нова Алея зірок, на площі Турецької криниці (її не встигли відреставрувати) — народні ремесла. По місту — концерти та забави. На площах та вулицях зібралася велика кількість людей.

— Шкода, що це відбувається одночасно, все побачити неможливо, — каже чернівчанка Алла Максимчук, 32 роки. — Багато цікавого у різних місцях, а у такій тисняві просто нереально кудись пропхатися.

— Боже, де я! — тішиться гість із Кривого Рогу Олексій Толочко, — останній раз я тут був 7 років тому. Ніби в казку потрапив. Фасади, бруківка, дух міста та й самі буковинці — просто без слів. Так тримати!

Вулицю Ольги Кобилянської відкрили 4 жовтня о 14.00. Стрічку перерізав мер 54-річний Микола Федорук та голова Верховної Ради, корінний чернівчанин, Арсеній Яценюк. Далі прогулянка вулицею.

— Чернівці — справжня перлина. Завжди приємно повернутися додому, а до такого оновленого дому — вдвічі приємніше, — ділиться враженнями Яценюк.

На Кобилянській чернівецькі ковалі представили ковану карету. На ній фотографуються молодята, адже вона стоїть навпроти Палацу урочистих подій. Заліза тут на 10 тис. грн. Це подарунок ковалів місту.

У Драмтеатрі ім. Кобилянської із місцевими чиновниками зустрічався Віктор Ющенко. Журналістів туди не запросили. Відомо, що президент говорив про політику й трохи зачепив тему святкування, вручивши ордени та грамоти.

На Соборній тривають останні лаштування до концерту італійської зірки Тото Кутуньйо. 100 тис. осіб прийшли послухати. Сам виконавець навіть мовив українською:

— Добрий вечір, Чернівці, я вас люблю!

Після своїх хітів Тото почав наспівувати ла-ла-ла на мелодію "Ніч яка місячна". Концерт завершився лазерним шоу та представленим уперше в Україні чотирирівневим феєрверком, найвищий постріл якого сягнув 150-метрової точки.

Наступного дня, 5 жовтня, свято продовжилося. Але негода та дощ трохи попсували настрій гостям. Родзинкою став гала-концерт на стадіоні "Буковина". Виступали винятково буковинці: Ані Лорак, Софія Ротару, Іво Бобул, Дмитро Гнатюк, Ян Табачник, Аліна Гросу. За тим знову феєрверки та лазери.

Святковий пиріг з"їли до свята

У Черкасах 5 жовтня відсвяткували День міста. Раніше планувалося, що свято відбудеться 21 вересня, але перенесли через негоду. Спечений святковий пиріг — бісквітний, із повидлом, розміром 1х9 м, вагою біля ста кілограмів — довелося роздати людям, не чекаючи святкування. Мер Черкас Сергій Одарич говорить, що є плани надалі святкувати цей день не восени, а навесні, десь у травні. Цього року Черкасам виповнилося 722 роки.

Зараз ви читаєте новину «Чернівці відсвяткували 600 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути