Ексклюзиви
пʼятниця, 06 серпня 2010 04:08

Через спеку в морі побільшало токсичних водоростей

 

"При 30–35 градусах тепла худоба стає втомленою, втрачає апетит, не хоче виходити на пасовище. Корови дають менше молока або взагалі не дояться. Навіть якщо їх добре поїти, — каже запорізький еколог Григорій Аваренко, 40 років. — Через спеку багато пасовищ вигоріли. Трави залишилося мало, вона жорстка і несоковита. У Центральній Україні трава почала вигорати найшвидше, бо цьому регіону не властива така тривала спека. Якщо не похолодає, високі рослини вимруть. Залишаться низькі колючки, яким не потрібно багато води".

Через аномальну спеку з півдня розповзаються отруйні павуки та змії.

— Знайшли павука каракурта в Києві. Раніше ці комахи не заповзали далі Херсонської чи Миколаївської області. Тепер поля скрізь висушені, у гарячій землі павуки риють нори. Вони стають агресивнішими, почали частіше кусати людей.

У центральних і північних областях з"явилися також білі терміти. Кілька колоній виявили і в Криму. Раніше терміти в Україні не жили. Мігрували комахи із Середньої Азії.

— Терміти пересуваються у східні області. На Луганщині знайшли чотири термітники. Комахи приносять багато шкоди, підточують дерева та будинки. Можуть перетравити навіть пластик. Люблять їсти гіпсокартон, яким утеплюють будинки.

Григорій Аваренко каже, що побільшало тропічних кліщів. Вони значно масивніші за українських. Можуть переносити енцефаліт, хворобу Лайма та тропічні лихоманки. Кліщі поступово мігрують на північ, спека їм у цьому допомагає.

З півдня розповзаються отруйні павуки та змії

Жарка погода вбиває рибу та робить Чорне море токсичним. У ньому розмножуються синьо-зелені водорості, якими можна обпектися.

— В одеських лиманах температура води в липні піднімалася до 40 градусів. А виходи до моря замулені й завалені сміттям. Вода не циркулює і риба задихається, — розказує одеський гідролог Надія Бережко, 36 років. — Часті дощі змивають у море бруд. Водорості ростуть на ньому під час спекотних днів. В Одеській затоці вже утворилася 1,5-кілометрова пляма водоростей.

Подібна пляма розрослася 2001 року на Балтійському морі. Тоді там закрили всі пляжі. Узимку водорості вимерзли.

Страуси перестали висиджувати яйця

У селі Вельбівка на Полтавщині чорні африканські страуси не хочуть сидіти на яйцях. Робити це мають 44 дні.

— Птахам душно, — говорить власник страусової ферми Анатолій Койло, 51 рік. — За п"ять місяців страуси знесли всього вісім яєць. Через затяжну зиму перші з"явилися лише в квітні. Це пізно. Кожне важило майже 2 кілограми, як 60 курячих яєць.

Олександра Сиротенко

Зараз ви читаєте новину «Через спеку в морі побільшало токсичних водоростей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути