Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2013 00:45

Через ожеледицю травм побільшало вп'ятеро

Мокрий сніг із дощем у більшості регіонів почав падати в ніч проти суботи. Йшов у неділю й понеділок. На вечір підмерзав. Дороги й тротуари взялися льодовою кіркою.

Киянка 68-річна Тетяна Суботіна 19 січня зламала ногу біля будинку на вул. Наумова.

— Мама по снігу намагалась обійти лід на тротуарі. Одну ногу поставила в кучугуру, іншою поїхала. Зламала дві кістки. "Швидка" завезла у травмпункт, — розказує донька 33-річна Ольга. — Лікарі наклали гіпс і пояснили, що без операції не обійтися. Казали, по 15 таких операцій на день роблять зараз.

21 січня до столичних лікарів звернулися 579 травмованих через ожеледицю — 544 дорослих і 35 дітей. 78 чоловік госпіталізували. Коли немає ожеледиці, в середньому за день травмуються до сотні киян.

У середу близько 9.00 чоловік років 30 стоїть біля травмпункту лікарні №7 на вул. Котельникова, 95. Притулився до стіни, на одну ногу не спирається. Його дружина розмовляє по мобільному:

— Я сегодня опоздаю. С мужем в травмпункте. Спасибо, — кладе телефон у кишеню.

Травматологічний кабінет має три кімнати. У першій приймають пацієнтів, у другій — накладають гіпс, третя — операційна, там зашивають колоті й різані рани. Медсестра записує дані в журнал. Ортопед-травматолог 26-річний Андрій Василенко оглядає 62-річного Миколу Дмитровича. У того зламана рука, з-під гіпсу стирчать пальці з татуюванням "КОЛЯ".

— Учора додому йшов, — розказує. — Підсковзнувся біля метро Житомирська. Був страшенний гололід.

— Це наш сотруднік, сантехніком тут працює, — говорить медсестра.

— У него перелом лучевой кости со смещением, — лікар показує на зап'ястя. — Зараз це найпоширеніша травма. Людина послизнулася, виставила долоню, при ударі кістка поламалась. Частіше травмуються люди літнього віку.

У кабінет, накульгуючи, заходить 66-річний Валерій Санченко:

— С 37-го троллейбуса выходил, поскользнулся. На коленку упал, потом — на руки, а потом меня уже перевернуло.

— Покажите, — просить лікар. Валерій Павлович стягує штани, лікар мацає стегно. — Тут болит? Ситуация ухудшилась?

— Так. Всю ніч просидів, бо лягти не можу — болить. Розтирав різними мазями, думав пройде.

— Підете на знімок. Потім знову сюди, — каже Андрій Василенко. — Майже у всіх однакові історії. Вийшов — упав.

57-річна Ніна Некрутенко із селища Коцюбинське під Києвом тримає зігнуту руку. Кисть посиніла.

— Ішла на маршрутку. Повільно, а все одно впала. Болить так, що терпіть не можна. Бинтом перемотала, бо гуля величезна, — сідає на кушетку. Жінка працює вчителем у столичній гімназії №287.

Лікар зо 2 хв. оглядає руку.

— Можу відправити вас на знімочок. Але перелому немає. Це забиття. Потрібне еластичне бинтування, холод і протизапальна мазь. Руку тримати на 90 градусів, підв'язати на пять-сім днів і не навантажувати.

До одного травмпункту за добу звертаються понад 100 пацієнтів. Лікар Андрій Василенко порахував, що приблизно 25 мають переломи щиколотки, стільки ж — вивихи ніг, 20 — забиття стегон, плечей, гомілок, 15 людей ламають променеві кістки на руці, п'ятеро — ребра, троє — отримують струси мозку, двоє — вивихи плеча. Ще шість-сім випадків ожеледиці не стосуються, це — травми з ранами.

Автобусам заборонили виходити в рейси

Через обледеніння ліній електропередач у Львові в понеділок зранку зупинилися 14 тролейбусів.

— За 30 років роботи таке бачу вперше. Із сьомої ранку йде дощ, на проводах намерзає одразу, — коментує телефоном 59-річний Олег Білокурий із "Львівелектротрансу". — Напруга через обледеніння не подається, лінії іскрять. Трамваї розбивають лід на проводах. Тролейбуси старого зразка ще їдуть, а нові зупиняються автоматично.

Маршрутки були переповнені.

— Зранку черга до автобусів на півкілометра розтягалася. Я чекала годину, ще стільки ж їхала, — каже львів'янка Марія Карнаух, 46 років.

У Полтаві 23 січня на всіх автовокзалах скасували міжміські рейси обласного та міжобласного значення.

Сергій РИБАЛКО, Ольга ШВЕД

Зараз ви читаєте новину «Через ожеледицю травм побільшало вп'ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути