пʼятниця, 23 червня 2017 07:55

Центральний гастроном Києва згорів за кілька годин

Автор: www.strana.ua
  Колишній Центральний гастроном міста Києва згорів 20 червня. Поліція розслідує пожежу за статтею ”умисне знищення майна”
Колишній Центральний гастроном міста Києва згорів 20 червня. Поліція розслідує пожежу за статтею ”умисне знищення майна”

По обіді 20 червня загорілась будівля колишнього Центрального гастроному Києва. Це — одна з найстаріших споруд столиці, пам'ятник архітектури. Триповерховий дім стоїть навпроти Центрального універмагу на вул. Хрещатик, 40/1.

Спершу зайнявся дах, потім — третій і другий поверхи. Вигоріло майже 1 тис. кв. м. Вогонь знищив будівельні матеріали, перегородки та перекриття. На першому поверсі про­гнувся дах ювелірного салону "Золотий вік" й аптеки. В кафе "Франс ЮА" обвалилася стеля. Під уламками опинився бар. Магазин мобільного зв'язку неушкоджений. По сусідству розташовані фаст-фуд "Київська перепічка", Печерський райсуд. Звідти евакуювали працівників.

Перекрили рух автомобілів від Бессарабської пл. до вул. Прорізної й по вул. Богдана Хмельницького до Національної опери. У центрі миттєво виникли кілометрові затори.

— Пожежники приїхали швидко. Але ще 20 хвилин чекали, доки із закладів виведуть людей, — кажуть чоловік і жінка в медичних масках і окулярах. Спостерігають, як гасять полум'я.

Пожежу ліквідували близько 21:00. Травмованих і загиблих немає.

О 12:00 21 червня біля згорілого будинку стоять п'ять пожежних машин та автокран. Кілька рятувальників заливають залишки будівлі, які димлять. Верхні два поверхи закриті синьо-жовтим ­тентом.

Тротуар перед будинком перекритий червоними стрічками. По ньому вода стікає вниз Хрещатиком. Усередину будівлі через напіввідкриті ворота тягнуться пожежні шланги. Перехожі перечіпаються через них.

— Учора годину спостерігала, як пожежники зривали тент. Він плавився, капав їм на руки. Я стояла й плакала. Керівництво не могло їм навіть приладдя якесь дати, — розповідає жінка у джинсовому костюмі.

Заклади на першому поверсі закриті. З боку вул. Богдана Хмельницького не працює обмінник валют, кіоски, кафе "Фрешлайн", кав'ярня та салон мобільного зв'язку. На вітринах приклеєні оголошення: "Вхід у магазини без супроводу пожежників заборонений".

— Уперше в житті бачу, що "Київська перепічка" закрита. Аж дивно, тут завжди така черга. Це ж символ Києва. Туристів сюди водять, — каже 40-річний чоловік у бузковій футболці й сонцезахисних окулярах.

— Ми вчора оперативно вивезли все під охороною поліції й пожежників. Тут товару на мільйон було, — говорить охоронець ювелірки.

— У 1970-х я в цьому гастрономі купувала м'ясо з костями. Більше ніде по Києву їх не могли знайти. Тут шикарний вибір був, — пригадує киянка 65-річна Валентина Толмачова.

Поліція розслідує пожежу за статтею "Умисне знищення майна".

— Будівлю могли спеціально підпалити, щоб розширити її площу. Попередній висновок — недбалість будівельників. Свідки підтверджують, що на даху слали руберойд, — каже радник мера 31-річний Дмитро Білоцерковець. — Власник намагатиметься зняти статус пам'ятника архітектури на підставі експертизи про неможливість відновлення об'єкта. Після цього реконструює його зі збільшенням площі. Ми не допустимо цього.

Згоріла будівля належить В'ячеславу Супруненку, колишньому зятю екс-мера Києва Леоніда Черновецького, говорять фахівці ринку нерухомості. Він приватизував будинок і хотів продати його за $50–55 млн, але не знайшов покупця. Планував добудувати ще дев'ять поверхів.

— Що не вдалося зруйнувати німцям і більшовикам, зараз знищують сучасні варвари-окупанти Києва. Пам'ятку знесуть. Так було з багатьма історичними будинками, — говорить голова громадської організації "Київське віче" 39-річна Олена Терещенко-Єскіна. — Власники будівлі планували перетворити об'єкт на 12-поверховий офісний центр із двома підземними паркінгами. Залишити лише фасадні стіни. Мінкульт проект протиправно ухвалив.

— Причина пожежі — спека, а не підпал, — виправдовуються в компанії "АБ інвестиції та розвиток", яка володіє бідинком. — Нашим пріоритетом є відновлення будівлі в її історичному вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Центральний гастроном Києва згорів за кілька годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути