четвер, 08 вересня 2011 00:30

Центр культури та мистецтва обійшовся в 25 мільйонів гривень

Автор: фото: Олександр ІВАХНЮК
  Літня жінка з дівчинкою розглядають картину та стілець із вишивкою у столичному Центрі культури та мистецтв 3 вересня. Того дня його відкрили у новому приміщенні на вулиці Хорива, 19в
Літня жінка з дівчинкою розглядають картину та стілець із вишивкою у столичному Центрі культури та мистецтв 3 вересня. Того дня його відкрили у новому приміщенні на вулиці Хорива, 19в

У суботу в Києві на вул. Хорива, 19в, поряд із будівлею Міністерства фінансів, відкрили перший і єдиний в Україні Центр культури та мистецтва. На п'яти поверхах розташовані зали клаптикового шиття, вишивки, розпису, а також представлена приватна колекція старовинних ґудзиків початку XVIII ст.

Центр існував у столиці з 2005 року, але приміщення не мав. Орендував залу 20 кв. м на вул. Кропивницького, 1.

— Тут наші роботи заграли яскравіше. Так просторо, — каже до колеги Ніни Янчуковської майстриня з клаптикового шиття Ольга Вербицька, 55 років. Вони розглядають свої роботи на першому поверсі.

— Я щойно вийшла на пенсію. Працювала перекладачем, зараз займаюся логістикою. Тут є можливість виставити свої вироби й купити натуральні тканини. Пізніше створять магазин, де можна буде придбати наші роботи, — додає Вербицька. Вона навчається в гуртку клаптикового шиття при центрі. Платить 1700 грн на місяць. Наймолодшій учениці 14 років, найстаршій — 83.

— Усі майстри цього року не платитимуть за свої виставки тут. Платними вони будуть лише для аматорів. У нашому центрі можна відвідувати також майстер-класи. Вартість заняття від 50 до 120 гривень за особу. Але в цю суму входять усі необхідні матеріали. Школа відкривається 15 вересня, — розповідає Світлана Долеско, генеральний директор та засновник центру. На його зведення й облаштування витратила 25 млн грн приватних коштів. Каже, виставлених робіт не продаватимуть.

— Ті, які на другому поверсі, категорично не продам. Їх придбано для музею. Це не можна створити завтра знову. На ці роботи прийдуть дивитися і через 20 років.

Житомирка Віра Годзинська, 58 років, роздивляється стенди зі старовинними ґудзиками, наперстками та рукодільним приладдям на п'ятому поверсі.

— Такі ножнички у срібному пасі носила Коко Шанель, — показує на експонат. — На Каннському фестивалі вона побачила радянську актрису Наталію Фатєєву в закритому платті. Модельєр сказала: "Вам таке не личить". За 5 хвилин у туалеті вона вирізала актрисі глибоке декольте своїми маленькими ножицями і зашила його голкою вручну.

На першому поверсі біля гобеленів походжає Олександр Бригинець, 49 років, голова комісії Київради з питань культури. Зупиняється біля полотна ліворуч входу, яке називається "Наречена".

— Але я б його назвав "Перенародження". Ці гобелени жорстко прив'язані до традиційної народної культури. Я пам'ятаю їх із дитинства. У бабусі навіть був ткацький верстат. Але у тих візерунках ніколи не було зображено ніяких предметів чи реалій, — розказує чиновник.

Зараз ви читаєте новину «Центр культури та мистецтва обійшовся в 25 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути