вівторок, 10 грудня 2019 07:30

Приватним перевізникам дозволили користуватися залізницею

Кабінет міністрів дозволив використовувати приватні локомотиви на залізниці. Залучення потягів недержавних компаній дозволить частково вирішити питання дефіциту рухомого складу в Укрзалізниці, каже міністр інфраструктури Владислав Криклій, 33 роки:

— Зараз лише тестуємо проект. Хочемо відпрацювати технічні й технологічні особливості доступу до залізничної інфраструктури. Досліджуємо питання організації безпеки руху при експлуатації приватних поїздів на залізниці.

Укрзалізниця має півтори тисячі одиниць локомотивів.

— Вони зношені десь на 98 відсотків. Тому відомству треба шукати якісь варіанти, — говорить експерт транспортної галузі 34-річний Олександр Криворучко. — Маємо кілька варіантів вирішення проблеми. Найперше — це державна підтримка. Новий міністр інфраструктури робить ряд правильних дій: відміна акцизів на дизпаливо для Укрзалізниці та податку на землю під залізничними шляхами. Є шанс, що після цих реформ з'явиться більше ресурсів, які витратять на тягу. Але масштаби біди великі. Тому є і другий варіант — допустити приватні локомотиви до залізничних шляхів. Успіх проекту залежить від умов допуску. Які вони — поки що невідомо.

Укрзалізниця втратить дохід, якщо великі підприємства користуватимуться власними локомотивами, додає експерт:

— Зараз вони є монополістом у залізничних перевезеннях. Але в майбутньому частину свого ринку віддадуть у приватні руки. Робота на залізниці розділиться на три складові: вагони, тяга, інфраструктура. Остання залишиться за Укрзалізницею і приноситиме компанії певний дохід за використання шляхів. Інші складові розділяться на приватні й державні. І прибуток за перевезення йтиме ще й недержавним компаніям, що матимуть власні локомотиви.

Зараз ви читаєте новину «Приватним перевізникам дозволили користуватися залізницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути