понеділок, 18 червня 2018 05:51

"Був маленький шматочок пляжу, але його обнесли колючим дротом"

— Не курорт, а военная база. Вечером страшно ходить — кучи пьяных с пистолетами, — говорить 40-річна Марина Деєва з Луганська. 10 червня повернулась із відпочинку в селищі Сєдове Новоазовського району на Донеччині.

Сєдове та Обрив — курорти на березі Азовського моря. З 2014-го їх контролюють бойовики. Зі 100 баз відпочинку працюють 20. У решті живуть російські найманці.

Від Донецька до Сєдового — 132 км. Щодня з автостанції "Південна" вирушають автобуси. Квиток коштує 153 руб. — 64 грн. У дорозі — 2 год.

Із Луганська дістатися до курортів можна за 600 руб. — 251 грн. Везуть автобусами через Донецьк, за 350 грн — через російське місто Гукове. Дорога займає близько 6 год. Оголошення перевізників висять на кожній вулиці в Луганську.

10 червня в Сєдовому запрацювали колишні шахтарські пансіонати "Волна" та "Золотий берег". Путівка на 14 днів коштує 6 тис. грн.

— Шахтерский пансионат "Дружба" отжали вояки, — каже Наталія, 33 роки, з Єнакієвого. — Зараз там роблять ремонт. У них був маленький шматочок пляжу, але його обнесли колючим дротом.

— В прошлом году отдыхал в частном пансионате, платил 800 рублей за сутки (334 грн. — ГПУ), — пише в соцмережі донеччанин 44-річний Ігор. — Гаряча вода — тільки дві години ввечері. Постійні проблеми з посудом — бігав по номерах і шукав каструлю. За такі гроші в кожного мав стояти сервіз. Цього року поїдемо з дружиною в Крим. Там за 2,5 тисячі рублів (1,1 тис. грн. — ГПУ) можна винайняти квартиру.

На в'їзді в Сєдове — блокпост. Автобуси й автомобілі стоять у чергах по 2 год. Бойовики перевіряють усіх.

Люди заповнюють міграційні картки, разом із паспортами віддають їх окупантам. Переписують номер мобільного телефону і його міжнародний ідентифікатор. Для цього набирають спеціальну комбінацію цифр.

— Ехал 1 июня — простояли в очереди больше часа, — розповідає 28-річний Василь з Донецька. Прізвища не називає. — У дружини в українському паспорті не було вклеєне фото на 25 років. Думали, причепляться, але пропустили. Відпочинок ніякий — на пляжах прибрали всі урни. Люди кидають сміття під ноги. Торгашів сильно "нагинають", не дозволяють ходити пляжем.

Найпопулярніші місця відпочинку в Сєдовому — колишні державні пансіонати "Металург", "Чайка" і "Сахара". Двомісний номер коштує від 2 тис. руб. на добу — 800 грн. "Люкс" — до 6,5 тис. руб., це 2,7 тис. грн.

Родини з дітьми обирають приватний пансіонат "У дяди Феди". На території є дитячі майданчики та басейн.

— За три дня в пансионате выложил 10 тысяч рублей (4,1 тис. грн. — ГПУ). Цены, как в Лас-Вегасе, а кондиционеры не работают, телевизоры — через один, — говорить Віктор Слободян з Донецька. — До моря йти 40 хвилин. Цілий день діти на батуті під вікнами кричать. Прибиральниця ніколи нормально не замітала.

Місцеві здають ліжко-місце по 150 руб. — 62 грн за добу. Будиночок можна орендувати за 2 тис. руб, або 837 грн. На набережній селища є п'ять кафе і відкрита дискотека.

— В Седовом не работает ни один украинский мобильный оператор, домой не дозвониться, — каже Віталій Мілько, 25 років, із міста Старобешеве Донецької області. — Навіть "Фенікс" (мобільну мережу бойовики запустили на вкраденому обладнанні "Київстару". — ГПУ). Якщо в номері є дротовий інтернет — вам пощастило.

Торік у Сєдовому діяли музей та парк розваг. Зараз перший закрили, атракціони здали на брухт, єдиний великий батут порвали.

Зараз ви читаєте новину «"Був маленький шматочок пляжу, але його обнесли колючим дротом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути