пʼятниця, 15 листопада 2019 07:36

Бойового генерала арештували через бронежилети

Автор: WWW.FACEBOOK.COM.COM MAKS.DIZHECHKO
  Генерал Дмитро Марченко (праворуч) перед засіданням у Печерському районному суді Києва 11 листопада. Його прийшли підтримати близько двох сотень людей
Генерал Дмитро Марченко (праворуч) перед засіданням у Печерському районному суді Києва 11 листопада. Його прийшли підтримати близько двох сотень людей

Печерський районний суд Києва 11 листопада арештував генерал-майора 41-річного Дмитра Марченка. Він — начальник Головного управління розвитку й забезпечення Збройних сил України.

Слідчі Державного бюро розслідувань звинувачують Марченка у закупівлі неякісних бронежилетів "Корсар-М3", що виробляє компанія "Темп-3000". 26 червня провели обшуки. Вилучили 11 тис. бронежилетів. Експертиза показала, що 70% засобів захисту прострілюються, якщо намокнуть. Слідчі вважають, що Марченко знав про це, однак узяв на озброєння. Держава зазнала 100 млн грн збитків.

— Із бронежилетами все в порядку. Але Державне бюро розслідувань оббрехало мене на всю країну, — каже Марченко. — У мого батька було два серцеві напади. Всі сусіди кажуть: "Саша, ми думали, що твій Діма — герой. А він нашим солдатам що попало видавав".

Арешт пов'язує з політикою.

— Якщо доведуть, що бронежилети неякісні і в цьому винен я — проситиму максимального покарання. Але якщо це не так, то навіщо оббріхувати.

Дмитра Марченка готові взяти на поруки Герой України Євген Межевикін, народний депутат Ахтем Чийгоз і волонтер Олексій Мочанов. Суд їм відмовив. У рішенні вказав, що на період слідства генерал може вийти під 75 млн грн застави.

Дмитро Марченко — кадровий військовий. Народився в райцентрі Вознесенськ на Миколаївщині. Командував розвідкою в 79-й десантно-штурмовій бригаді.

Під час анексії Криму вів на півострові розвідницьку діяльність. Із початком війни на Донбасі відправився на фронт. Воював у Донецькому аеропорті.

— Я бачив його біля Пісків, у Карлівці (села поблизу Донецького аеропорту. — ГПУ), — згадує волонтер Тимофій Златкін. — Допомагав волонтерам, вирішував проблеми армії. В аеропорту особисто вивозив поранених і одразу повертався.

У вересні 2015-го Дмитра Марченка призначили начальником Головного управління розвитку й забезпечення ­Міністерства оборони.

— Арешт Марченка деморалізує військових. Люди покидають армію, — продовжує Златкін. — Розуміють, якщо якісно виконуватимуть свою роботу — їх судитимуть. Далі будуть казати, що всі учасники бойових дій — убивці мирних шахтарів Донбасу.

— Експерти чітко сказали, що Марченко не займався закупівлями, а лише писав технічні умови. Всі закупівлі погоджував тендерний комітет Міноборони, — каже колишній народний депутат Борислав Береза, 45 років. — Але вони не є відповідачами. Як і ті, хто проводив експертизу бронежилетів, і ті, хто їх приймав. Марченка призначили крайнім. Дивно, що його не звинувачують у зґвалтуванні. Бо відповідний орган потенційно міг.

Зараз ви читаєте новину «Бойового генерала арештували через бронежилети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути